GĂŒnther Fliesenburgh ger sin syn – i kortversion – pĂ„ verkligheten.

Välkommen.

2006-09-17

Valfilosofi

av kl. 17:01. Arkiverad under Valet 2006

Jaha, vad hÀnder nu dÄ???

Ja, som alla förstÄr sÄ Àr valresultatet inte klart nÀr detta skrivs, men det finns ÀndÄ nÄgra saker som man kan konstatera nÄgra saker.

1. Alliansen mÄste hÄlla ihop, oavsett om de fÄr regeringsmakten eller hamnar i opposition. Jag tÀnker givetvis pÄ möjligheten till att vÀcka en misstroendeförklaring. Alliansen i opposition har möjlighet att hota med misstroendeförklaring ifall vÀnstersidan regering har svÄrt att fÄ igenom sina förslag, likadant blir det i ett omvÀnt lÀge.

2. VÀnsterblocket mÄste hÄlla ihop, i princip av samma anledningar som ovan.

3. Göran Persson mÄste lÀmna ordförandeskapet senast om 2 Är till en yngre piggare förmÄga. Vid valet 2002 sÄg vi en omstöpt Göran Persson som var snÀllare, trevligare men framförallt roligare. I Är har den gamle Göran Persson gjort comeback och har med suckar och stön tagit sig igenom debatt efter debatt intensivt trummande med handen mot bordet sÄ fort nÄgon sagt som inte behagat honom.
För övrigt bör fler partiledare avgÄ inom en snar framtid, Leijonborg Àr ju ganska uppenbart bÄde med tanke pÄ skandalen men Àven ur en ideologisk synpunkt. Folkpartiet behöver bli liberalt igen.
De enda riktigt sjĂ€lvklara partiledarna som kan vara kvar oavsett utgĂ„ngen av valet Ă€r Göran HĂ€gglund och Maria Wetterstrand… enligt mig.

4. SĂ„ som politiken ser ut just nu skulle bĂ€gge sidor tjĂ€na pĂ„ att slĂ„ ihop pĂ„sarna och bilda större partiet, ett rött och ett grönt. Jag tror att valresultatet blir en riktig rysare dĂ€r det inte kommer att utkristalliseras nĂ„gon given vinnare inte ens blockmĂ€ssigt vilket innebĂ€r att respektive sida mĂ„ste förlita sig pĂ„ eventuella smĂ„partier som tar enstaka platser i riksdagen. HĂ€r har ju Göran Persson sedan tidigare utvecklat en förmĂ„ga att knyta till sig allierade utan att för den skull ge dom regeringsplatser. Vi fĂ„r se hur det gĂ„r nu. Hur som helst riskerar vi att det blir i sĂ„ fall en fyraĂ„rsperiod fylld med nyckfulla beslut om nĂ„got litet smĂ„parti ingĂ„r i regeringen… sĂ„ vill man ju inte ha det.

Ett, pÄ sÀtt och vis, drömalternativ skulle vara att alla riksdagspartier finns representerade Àven i regeringen. Med samma maktbalans som i riksdagen, men risken Àr ju dÄ att utvecklingen gÄr Ànnu lÄngsammare Àn vad den gör nu.

NĂ„vĂ€l svaret pĂ„ hur det gick kommer vĂ€l under kvĂ€llen… eller om ett par dagar…

2006-03-05

Almedalsveckan 2006

av kl. 11:18. Arkiverad under Valet 2006

logo - almedalsveckan 2006Nu har dagarna blivit klara för vilka partier som kommer att tala pĂ„ respektive dagar i politikerveckan i Almedalen. Det ter sig lite mĂ€rkligt i mina ögon att sossarna inte bytt Söndagen som anses vara en dĂ„lig dag, eftersom de flesta inte kommer förrĂ€n pĂ„ mĂ„ndagen (fĂ„ vill jobba pĂ„ söndagen). Men det Ă€r klart, VĂ€nstern kanske inte gĂ„r med pĂ„ byta tvĂ„ Ă„r i rad…. Som vanligt velar sossarna om vilken talare som skall representera partiet… inte blir det Persson i alla fall, han verkar vara allergisk mot Almedalen… eller sĂ„ blir han lĂ€tt sjösjuk… i fjol var det Marita Ulvskog som talade… en gissning Ă€r att det blir Nuder, Bodström lĂ€r vara uteslutet i alla fall, han skulle annars varit intressant att höra men opinionen Ă€r just nu lite motstrĂ€vig för honom…

Hur som helst, hÀr Àr listan:

Söndag 2 juli Socialdemokraterna – ???
MĂ„ndag 3 juli Kristdemokraterna – Göran HĂ€gglund
Tisdag 4 juli Miljöpartiet de Gröna – Peter Eriksson/Maria Wetterstrand
Onsdag 5 juli Moderaterna – Fredrik Reinfeldt
Torsdag 6 juli VĂ€nsterpartiet – Lars Ohly
Fredag 7 juli Folkpartiet – Lars Leijonborg
Lördag 8 juli Centerpartiet – Maud Olofsson

[bloggen sponsras av Reecoy Entertainment.]

Bloginfo. Denna blogg förs av Günther Fliesenburgh. Innehållet speglar Fliesenburghs personliga åsikter och är inte nödvändigtvis sammanfallande med Reecoy Entertainments åsikter.

Interna länkar:

Senaste kommentarerna:

Kategorier:

Sök på bloggen:

Arkiv:

december 2023
M T O T F L S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meta:

Günther har även en sidoblogg med lite längre inlägg
Günther's Betraktelser

Favoritbloggar:

guntherannonser - Reecoy Entertainment

Bloggen har 904 inlägg och 1,400 kommentarer,
fördelade på kategorier.
Sidan laddades på 0.000 sekunder.