GĂŒnther Fliesenburgh ger sin syn – i kortversion – pĂ„ verkligheten.

Välkommen.

2006-07-10

Dagen efter i Almedalen – Summering

av kl. 01:47. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

bild - almedalen, tom scen och tomma bÀnkar

Jahapp, lika plötsligt som den drog igĂ„ng var den över… eller njae, egentligen inte redan i fredags eftermiddag var aktiviteten lĂ„g, Svenska NaturvĂ„rdsföreningens scen var sedan lĂ€nge borta likasĂ„ försĂ€ljningen av böcker och annat. Ladbroke hade slut pĂ„ cyklar, Volvo packade ihop sin bil och redarförbundet monterade ner sin elektroniska övningsbrygga.

Hur var dĂ„ sjĂ€lva veckan?? Först skall jag sĂ€ga att jag har inte vari med under dagarna i Ă„r pĂ„ grund av att jag mĂ„ste jobba, och kunde inte fĂ„ i uppdrag att bevaka Almedalen. Men detta spelar nog inte sĂ„ stor roll för jag brukar inte gĂ„ pĂ„ sĂ„ mĂ„nga seminarium, i Ă„r blev det tvĂ„ stycken. Jag tillhör inte heller dom som hĂ€nger runt Donners Plats och hoppas pĂ„ att bli upptĂ€ckt, jag har gett upp hoppet om det, dessutom vet jag inte vad som skall upptĂ€ckas hos mig… kĂ€nns lite lĂ€skigt…

En sak som slĂ„r mig Ă€r att det har varit betydligt mindre hysteri kring bloggar och deras betydelse i Ă„r. I fjol hade bĂ„de Observer och Almega dagliga publikationer, i Ă„r hoppade Observer över det men istĂ€llet fanns tidningen Entreprenör som hade ett nummer per dag, ingen av dessa Ă€gnade nĂ„gon spaltmillimeter Ă„t att Ă„terge olika bloggar. NĂ„gon intervju med bloggar fanns dock. DĂ€remot har jag upptĂ€ckt tvĂ„ nya portaler som samlar in blogginlĂ€gg, vet inte hur pass nya dom Ă€r… den ena Heavyweight.se gissar jag Ă€r den skarpa versionen av Rubrikportalen.se. Den andra Ă€r dock helt ny för mig, den heter blogg:anser och samla in blogginlĂ€gg ocksĂ„ (lite roligt namn, blogganser – nyanser).

Liksom förra Ă„ret delades det ut vattenflaskor i Ă„r budskapet var ”Vin Ă€r inte vatten – sĂ€nk införselkvoterna. I fjol var budskapet ”SĂ€nk inte alkoholskatten”. Dom var snĂ„lare med vatten i Ă„r, eller sĂ„ kom jag senare Ă€n ifjol, jag lyckades bara fĂ„ en flaska.

Men sjĂ€lva talen dĂ„, det Ă€r ju dom som Ă€r kĂ€rnan i allt.. Ja jo okej alltsĂ„… jag vet inte riktigt vad jag skall tycka, man kan ju se nĂ„gra trender, Alliansen har ett par frĂ„gor som man helhjĂ€rtat stĂ„r bakom tillsammans. Sedan har man gett fritt spelrum Ă„t respektive parti att utmana vĂ€nsterblocket i vissa frĂ„gor för att sno röster dĂ€r. Det mest lysande exemplet Ă€r vĂ€l Centerns massiv engagemang i miljö- och klimatfrĂ„gan dĂ€r man hoppas sno över nĂ„gra Miljöpartister som tröttnat pĂ„ Miljöpartiet. LĂ€ngsta talet hölls av Maud Olofsson, det var runt 40 minuter och kunde varit tio minuter kortare, kortaste talet höll Lars Leijonborg. Olofsson hann i sitt tal motsĂ€ga sig sjĂ€lv pĂ„ nĂ„gra punkter vilket speciellt speglar att talet var för lĂ„ngt. Annars tycker jag att dom flesta höll sig pĂ„ mattan och pajkastade inte allt för mycket. Mest humor hade nog Fredrik Reinfeldt, som till och med försökte sig pĂ„ imitationer vid nĂ„gra enstaka tillfĂ€llen. Jag tror att Göran Persson mutat ljudkillen för det ljud som gick ut genom högtalarna var mycket mörkare och mer landsfaderlikt Ă€n det ljud som gick ut i televisionen. Sedan mĂ„ste jag tillstĂ„ att jag tycker att Maria Wetterstrand Ă€r en mycket duktig talare, men sammantaget verkade det som att högerblocket hade roligare i talarstolen Ă€n vĂ€nsterblocket. Vad det kan bero pĂ„ vet jag inte, det Ă€r bara en kĂ€nsla.

Det var mycket snack om att SSU skulle dyka upp nÀr allianspartierna talade och störa talen, detta skedde dock inte och det skall SSU ha en stor röd ros för att dom inte gjorde. Största publiken hade Socialdemokraterna, men drar man bort SSU:arna sÄ var Moderaternas publik större. PÄ sÀtt och vis kÀnns det bra att talarna inte stÄtt och lovat alltför mycket, med tanke pÄ att vi vid det hÀr laget lÀrt oss att det Àr en sak att stÄ innan valet och lova nÄgonting jÀmfört med vad man gör efter valet.

Nu lĂ€r det inte hĂ€nda sĂ„ mycket mer pĂ„ den politiska scenen fram till augusti dĂ„ valkampanjen drar igĂ„ng pĂ„ allvar, jag fĂ„r sĂ€ker mer Ă€n en anledning till att komma tillbaka och kommentera utspelen dĂ„. Under tiden blir det en och annan sporadisk bloggning om vardagslivet i en turistort som gĂ„r pĂ„ högtryck…

2006-07-08

Dagens tal i Almedalen – Centerpartiet

av kl. 17:42. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

bild - maud olofsson centerpartiet talar i almedalen

Idag, den sista dagen i Almedalens politikervecka var det sÄ Centerpartiets tur. Innan det blev dags för Maud Olofsson att tala var det tvÄ stycken förtalare, Barbro Ronsten och Lars Thomsson bÄda frÄn gotlandscentern.

Maud Olofsson började sitt tal med att tacka för det varma vĂ€lkomnandet och kommenterade sedan Lars Thomsson som talat om fĂ€rjefrĂ„gan och prissĂ€ttningen. Efter detta gav hon sig pĂ„ Göran Persson direkt, dom talar om att dom inte skall komma hit nĂ„got mer, sa Olofsson. ”Visst kan vi lova Göran Persson att han slipper komma hit som statsminister nĂ„got mer!?!” undrade/konstaterade Olofsson.

Efter denna inledning gled Olofsson in pÄ miljöfrÄgan, hon beskrev förÀndringarna med en temperaturhöjning med 3 grader pÄ hundra Är. Det lÄter kanske inte sÄ mycket men det blir konsekvenser av det ÀndÄ, menade hon. HÀlften av alla djurarter kommer att dö ut, halva Bangladesh kommer att försvinna och folk tvingas att flytta. Vi mÄste handla nu och kraftfullt om vi skall ha gott samvete mot barn och barnbarn, konstaterade Olofsson.

NĂ€sta Ă€mne var regeringsalternativen efter valet i höst. Alliansen presenterar sitt alternativ i god tid, menade Olofsson. Hon fortsatte ”Ena sidan har gett en fullstĂ€ndig varudeklaration medan den andra sidan knappt har en ursprungsmĂ€rkning. Kritiken mot Socialdemokraterna fortsatte, dom vill skapa 200 000 nya jobb men talar inte om hur det skall finansieras. Sveriges vĂ€ljare tjĂ€nar pĂ„ att det finns tvĂ„ tydliga alternativ ansĂ„g Olofsson.

Olofsson fortsatte sedan med att nĂ€mna sitt ”Dröm-tal” som hon gav i Almedalen för tvĂ„ Ă„r sedan. Den drömmen lever fortfarande och Centern vill öka och förnya vĂ€lfĂ€rden, bekĂ€mpa klimatförĂ€ndringen och skapa nya jobb. Detta Ă€r de starkaste anledningarna för att man skall rösta pĂ„ alliansen sa Olofsson.

Kritiken mot Socialdemokraterna och Göran Persson fortsatte, Persson sĂ€ger att det gĂ„r bra för Sverige. Ja Ă€n sĂ„ lĂ€nge höll Olofsson med. Men Göran Persson vill inte se problemen, det handlar om sjukskrivningar, arbetslöshet och förtidspension. Persson vĂ€ljer att blunda och makten förblindar. Vi ser problemen, menade Olofsson, Centern skall ge de unga fotfĂ€ste pĂ„ arbetsmarknaden, mer folk skall jobba i vĂ„rden och i skolan. 270 000 nya jobb kommer att skapas om vi gör som i Danmark. Större rörlighet pĂ„ arbetsmarknaden gör att det blir bĂ€ttre, det gör att det blir lĂ€ttare för folket att vĂ€lja. Hon fortsatte med att det Ă€r högkonjunktur men regeringen skapar  inga nya jobb, hur skall det dĂ„ bli vid en lĂ„gkonjunktur, undrade Olofsson. Olofsson avslutar denna del av talet med ”Jobb jobb och Ă„ter jobb!!”.

”Om Ni ger mig chansen skall jag leda framtidssverige!!” fortsatte Olofsson. Centern skall sats pĂ„ de unga och pĂ„ smĂ„företagarna. En förenkling av arbetsrĂ€tten behövs ocksĂ„ sa Olofsson. Sverige skall vara det bĂ€sta landet att leva i och starta företag i! Det Ă€r dags för en jobbregering! var nĂ„gra av parollerna. Göran Persson bekymrar sig över Centerns politik, har han inte andra bekymmer? undrade Olofsson. Hon fortsatte med att konstatera att i Socialdemokraternas vĂ€rld lönar det sig att vara arbetslös jĂ€mfört med att jobba, det kan ju rimligen inte vara sĂ„. Sedan utmanade Olofsson Persson i en debatt om jobben bland annat.

Efter detta kom Olofsson in pĂ„ familjer och den tid man har över. Dom allra flesta jobbar 100% och sedan skall allt annat skötas, det Ă€r barn som skall hĂ€mtas, stĂ€dning, tvĂ€ttning klippa grĂ€set och sĂ„ vidare. Det skulle underlĂ€tta om man fick hjĂ€lp i hemmet och vi Ă€r vĂ€rda att fĂ„ ta det lugnt. TĂ€nk om doktorn kom hem till en nĂ€r man Ă€r sjuk istĂ€llet för att man skall sitta pĂ„ ett sjukhus och vĂ€nta pĂ„ att fĂ„ hjĂ€lp Ă€r ett annat exempel. SĂ„ hĂ€r kan det bli om vi fĂ„r bestĂ€mma över vĂ€lfĂ€rden sjĂ€lva! utropade Olofsson. Det ligger en trygghet och vĂ€rdighet i att vi fĂ„r vĂ€lja sjĂ€lv enligt Olofsson. detta förutsĂ€tter helt andra idĂ©er i Rosenbad och en helt ny regering, konstaterade Olofsson och fortsatte ”Vi tror pĂ„ dig och att du kan bestĂ€mma sjĂ€lv!”.

DĂ€refter beskrev Olofsson om vad som kommer att hĂ€nda vid maktskiftet i september… nĂ€mligen att makten skall flyttas ut till folket sĂ„ dom kan bestĂ€mma sjĂ€lv.

NĂ€sta Ă€mne i talet var miljön. Om vi satsar en miljard kronor pĂ„ miljöteknik skapas 1.000 nya jobb. TĂ€nk om Kina efterfrĂ„gar svensk miljöteknik, vilken utveckling vi skulle fĂ„, spĂ„dde Olofsson. Efter detta följde ett par exempel, Östersjön bland annat. Vi mĂ„ste förĂ€ndra och förhindra uppvĂ€rmningen, gör vi detta kan vi ha ett gott samvete för kommande generationer, konstaterade Olofsson.

Vi mĂ„ste ta tag i hoten mot jobben, vĂ€lfĂ€rden och miljön. För att göra det krĂ€vs  ett nytt ledarskap enligt Olofsson. Hon fortsatte med att sĂ€ga att politik Ă€r inte att trött och visionslöst fortsĂ€tta jobba. Sedan fick LO en slev ovett av Olofsson, dom (LO) kritiserar oss (C) och krĂ€ver kompensation för den utlovade extra tusenlappen?!? Vad menar dom med det, vems Ă€rende gĂ„r dom… egentligen, undrade Olofsson. Var finns respekten för det fria valet? Alliansens förslag om jobb och vĂ€lfĂ€rd gĂ€ller Ă€ven LO-medlemmar! fortsatte Olofsson.

Avslutningsvis önskade Olofsson att det blev en öppen och Àrlig valkampanj. Hon fortsatte, Vi ger bland annat fler jobb, sjÀlvbestÀmmande och en sund miljöutveckling. Avslutningsfrasen blev, Jag hoppas att du med din röst stöder Centerpartiet och alliansen sÄ vi kan se framtiden an med tillförsikt och framtidstro.

Talet var lĂ„ngt, drygt fyrtio minuter och med tanke pĂ„ vad som blev sagt hade jag föredragit en nĂ„got kortare variant, det hade gĂ„tt utan att nĂ„got i innehĂ„llet hade försvunnit. Jag tycker ocksĂ„ att Olofsson Ă€gnade mycket tid Ă„t att kritisera vĂ€nsterblocket, mer om Centerns vision och tankar hade jag uppskattat. Rent retorisk Ă€r Olofsson duktig, hon hade bra samspel med publiken frĂ„n början och bara nĂ„gra enstaka hakningar men det berodde nog mer pĂ„ vĂ€rmen som tryckte pĂ„ ordentligt. Nyheter hittade man inte sĂ„ mĂ„nga, inte jag i alla fall, publiken var ungefĂ€r 500 – 800 personer.

bild - maud olofsson efter talet

2006-07-07

KvĂ€llens tal i Almedalen – Folkpartiet

av kl. 21:37. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

bild - lars leijonborg folkpariet talar i almedalen

IkvĂ€ll hade vĂ€nster bytts till folk… -partiet. Det var Lars Leijonborgs tur att tala. Publiken uppskattar jag till ungefĂ€r 1.000 – 1.100 personer.

Han började med att tacka för applĂ„derna och sa sedan ”Vi Ă€lskar Gotland!” med naturen , kulturhistorien, mĂ€nniskorna och moderniteten. Han undrade ocksĂ„ vem som vann slaget i Almedalen, det sjĂ€lvklara svaret var alliansen och det tack vare enigheten hos dom angĂ„ende förslaget att slopa fastighetskatten. Leijonborg fortsatte med att dra paralleller med Gotland och öns historia, handel ger vĂ€lstĂ„nd, vi har mycket att lĂ€ra av Gotlands historia. Attack har fel, handel Ă€r inte utsugning, handel Ă€r utveckling konstaterade Leijonborg. Han fortsatte sedan att tala om att globaliseringen lyft mĂ„nga lĂ€nder. PoĂ€ngen med Folkpartiets valbudskap Ă€r att göra som gotlĂ€nningarna.

Leijonborg bytte sedan Ă€mne och sa, ”MĂ„nga sĂ€ger att allt Ă€r bra… mycket borde vara bĂ€ttre”. Beroende pĂ„ vilken utsiktspunkt man har ser man olika bilder. Man mĂ„ste se hela verkligheten. Leijonborg fortsatte sedan med ett personportrĂ€tt, det handlar om Sandra 29-Ă„rig tjej som haft det jobbigt med Ă€tstörningar bland annat. Hon gick till arbetsförmedlingen, dĂ€r föreslog dom att hon skulle söka förtidspension, hon blev bestört men sökte Ă€ndĂ„ upp en lĂ€kare. LĂ€karen vĂ€grade att skriva ut ett lĂ€karutlĂ„tande som skulle ge henne förtidspension. Det skall inte vara sĂ„, hon som 29-Ă„ring skulle i sĂ„ fall vara klar med arbetslivet. Det skulle vara en krĂ€nkning mot Sandra. Socialdemokraterna vill hellre att folk gĂ„r i pension, var Leijonborgs slutsats.

Efter detta reciterade Leijonborg ett stycke ur Pippi LÄngstrump dÀr Pippi berÀttar att skolan i Argentina Àr mycket bÀttre eftersom man har nÀstan bara lov hela tiden och nÀr man Àr i skolan slipper man lÀra sig nÄgot och lÀxor Àr förbjudna. Det enda man gör Àr att Àta karameller om man Àr dÀr för oftast skickar man lillebrorsan att gÄ i ens eget stÀlle. Leijonborg ville med detta ge en PippilÄngstrumpvarning, fÀrre lektioner och mindre med lÀxor kan det finnas ett samband med att svenska skolor fÄr allt sÀmre resultat? undrade Leijonborg. Det Àr en hel del flumprat om skolan fortsatte han, VÀnstern vill att alla lÀxor skall förbjudas. Men visst, pÄ en liten liten punkt kunde Leijonborg hÄlla med Ohly, det finns dom elever som inte kan lÀsa sina lÀxor hemma, men dom mÄste fÄ stöd och hjÀlp att göra det nÄgon annanstans.

Efter skolan var det dags för invandrarpolitiken. Vi mÄste lyfta in det andra Sverige mycket snabbare, sprÄklyftet Àr exempel pÄ en sÄdan ÄtgÀrd menade Leijonborg. Genom att krÀva bÀttre sprÄkkunskaper vid medborgarskapet sÄ assimileras de nya snabbare in  i samhÀllet. Han fortsatte med att berÀtta att Folkpartiet har tydliga vÀrderingar, Àr man frisk skall man jobba, samhÀllet bygger pÄ solidaritet. Samtidigt skall dom som behöver vÄrd eller hjÀlp/stöd fÄ det. Folkpartiets kamp för assistanthjÀlpen kommer dom inte att ge upp slog Leijonborg fast. Sedan skiftade han Àmne till miljö.

Algblomningen Ă€r ett resultat av Ă„rtionden av försummelse. Vi (Fp) har stĂ€llt upp för miljön trots att andra sĂ€ger att vi inte gjort det. Leijonborg fortsatte filosofera över anledningen till detta och kom fram till rötterna nog lĂ„g i 70-talets kĂ€rnkraftdebatt dĂ€r mĂ„nga miljöaktivister var emot kĂ€rnkraften. Han avslutade miljödelen av talet med ”Vi kommer inte att glömma bort miljöfrĂ„gorna i en ny regering!”

Avslutningsvis konstaterade Leijonborg att förslitningskadorna ökar och han tyckte sig kĂ€nna igen resonemanget… ”Det börjar ta emot, det Ă€r jobbigt”. Visst var det sĂ„ Göran Persson sa i söndags? Leijonborg menade att hela Persson utstrĂ„lade trötthet. Perssons slogan verkar vara ”ropen skalla, herrgĂ„rd Ă„t alla” konstaterade Leijonborg. Efter detta var det dags för slutklĂ€mmen.

Var sÄ god och vÀlj mellan följande alternativ, en som tycker att det tar emot och Àr jobbigt med de andra bara Àr aggressiva mot varandra. Eller vÀlj det andra alternativet som tycker att det nu börjar bli riktigt roligt och att vi skall bygga det nya Sverige!

Efter detta slutade Leijonborgs tal, det var lite kort tycker jag (ca 25 min.). Men Ä andra sidan sÄ har Visby idag till stor del prÀglats av nedmontering sÄ inspirationen kanske tröt en aning. Jag tycker ÀndÄ att det var ett roligt tal, Leijonborg verkade trivas och la gÀrna in smÄ skÀmt och lustigheter som gjorde att man hajjade till. Budskapen var vÀlkÀnda, smÄföretagarna, globaliseringen, vÄrden, skolan och invandringspolitiken, allt kÀnner vi igen. Det enda var vÀl assistanthjÀlpen som kom upp och det har nog sin grund i en mycket lyckad och effektiv lobbying. Föreningen JAG har varit nÀrvarande vid varje tal (hittills) och stÄtt lÄngt fram och synts ordentligt. Leijonborg skall ha ett plus för att han till stora delar höll sig frÄn att parodiera vÀnsterblocket allt för mycket, utan berÀttade mer om Fp:s (och alliansens) politik.

2006-07-06

KvĂ€llens tal i Almedalen – VĂ€nsterpartiet

av kl. 23:07. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

bild - lars ohly vÀnsterpartiet talar i almedalen

SĂ„ var det dĂ„ dags för VĂ€nsterpartiets ledare Lars Ohly att Ă€ntra scenen i Almedalen. Publiken var den minsta hittills men Ă€ndĂ„ större Ă€n nĂ„gon publik ifjol, det mĂ€rks att det Ă€r valĂ„r…. min amatörmĂ€ssiga uppskattning Ă€r att mellan 600 och 800 personer slöt upp för att lyssna pĂ„ vad Ohly hade att sĂ€ga.

Han gick ut starkt och sa att det finns dom som sÀger att man vinner inga val pÄ politiska frÄgor. Ohly resonerade vidare att det Àr möjligt att det Àr sÄ,men att det Àr sorgligt om det Àr sÄ. Efter denna korta ingress bytte Ohly Àmne till krigsmaterielexporten.

Det Àr dags att sÀtta stopp för krigsmaterielexporten, avbryt exporten till Israel. Resultatet av detta kan man bland annat se i Afghanistan. Det Àr en skam för svensk politik fortsatte Ohly. Den svenska krigsmaterielexporten resulterar i att Palesinska barn gömmer sig för israeliska bomber. Det Àr en skam att omvÀrlden inte markerar hÄrdare fortsatte Ohly. Göran Greider skrev hÀromdagen att nÀmner man ordet terrorist skall man ocksÄ nÀmna ordet statsterrorist. Jan Eliasson ta av diplomatkostymen och sÀg ifrÄn!! dundrade Ohly.

Han fortsatte sedan att konstatera att han Àr stolt över att vara med om att öka bistÄndet upp till 1% igen. Men Sverige mÄste bli tydligare i sin politik pÄ det internationella planet. Miljön blev nÀsta Àmne, rika vÀrlden utnyttjar resurserna vilket gör att vi förvÀgrar de fattiga tillgÄng till energi, den utvecklingen Àr inte bra. Sverige ligger lÄngt framme och vi (VÀnstern) skulle kunna stÀlla om rÀtt snabbt. Ohly fortsatte med att medge att det kan vara rÀtt svÄrt att se/ta in nyttan av miljöpolitiken om man jobbar pÄ ett företag som lÀgger ner. 70.000 nya jobb kommer att skapas till Är 2020 tack vare en miljö- och energiomstÀllning.

Lönerna stod nÀst pÄ Àmneslistan, utvecklingen nu kommer att se till att lönerna pressas nedÄt. VÀnstern vÀgrar att vara med om detta. Lagen Àr för svag, arbetsrÀtten mÄste stÀrkas. En stor satsning pÄ den sociala sektorn Àr nödvÀndigt. Det behövs nya jobb inom vÄrd, utbildning och kultur bland annat. Andra sÀger, enligt Ohly, att riktiga jobb skapas i privata företag, det gör Ohly arg. Det finns riktiga jobb i vÀlfÀrden ocksÄ. 200.000 nya jobb Àr ingen utopi utan en nödvÀndighet för att vi skall fÄ en vÀlfÀrd vÀrd namnet.

Ohly fortsatte med att reflektera över tusenlappen som Reinfeldt lovade dagen innan. Ohly menade att Reifeldt ”glömde” att berĂ€tta att ett antal olika subventioner försvinner i samma svĂ€ng sĂ„ att det inte blir sĂ„ mycket kvar av tusenlappen i verkligheten. EFter detta kom Ohly in pĂ„ mĂ€nniskors lika vĂ€rde. Han hĂ€lsade till medlemmarna i föreningen JAG som var pĂ„ plats. Ohly berĂ€ttade om ett tidigare möte och konstaterade att vi alla har olika behov.VĂ€nstern kommer inte att medverka till en sĂ€nkning av assistentersĂ€ttningen. Det offentliga skall vara handikappanpassat, men sĂ„ Ă€r det inte idag. För att öka anpassningen borde det vara möjligt att straffa dom som inte fyller kraven.

Ohly fortsatte pĂ„ jĂ€mstĂ€lldhetstemat men nu i kvinnoperspektivet. MĂ„nga kvinnor drabbas av sexuellt vĂ„ld. Kvinnor anpassar sig till exempel nĂ€r dom Ă€r ute pĂ„ krogen och Ă„ker hem med kamrater eller anpassar sig pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt för att minska risken (och deras egna rĂ€dsla) för  att nĂ„got skall hĂ€nda. Ohly fortsatte ”Vi mĂ„ste bryta skillnaden mellan kvinnor och mĂ€n. Vi behöver en regering och riksdagsmajoritet som jobbar för jĂ€mstĂ€lldhet”.

Efter detta var det dags att avhandla skatten. Ohly började med en retorisk frÄga -Dags att sÀnka skatten? Svaret Àr givetvis nej, för varje sÀnkt krona mÄste nÄgon annan avstÄ frÄn en ökad krona, det gÀller till exempel vÄrdlöner olika bidrag och liknande. Efter detta tog Ohly upp en lokal frÄga, fÀrjetrafiken. Det Àr stor skillnad mellan att nÄgon Äker frÄn SmÄland till slÀkten i Stockholm och en gotlandsfamilj som Äker till Stockholm. VÀnstern stöder kampanjen VÀgpris.nu, vÀgpris pÄ fÀrjan.

NĂ€sta Ă€mne var avecklingen av de statliga företagen. VĂ€nstern kĂ€nner sig ganska ensamma om att protestera mot avvecklingen. NĂ„gra av skĂ€len till avvecklingen var att det skulle bli billigare och bĂ€ttre. Har det blivit det? Nej var det givna svaret. Ohly frĂ„gade publiken ”finns det nĂ„gon som tycker att Postens service blivit bĂ€ttre? (en person rĂ€ckte upp handen).

Avslutningsvis konstaterade Ohly att det Àr nödvÀndigt men inte tillrÀckligt att se till att alliansen inte tar makten. Vi mÄste ocksÄ se till att fÄ jobb, lika löner och att alla har lika vÀrde.

Jag upplevde talet som att Ohly bitvis var ofokuserad trots att det inte fanns nÄgra störande element, sÄvitt jag kunde bedöma. Ohly eldade upp sig i vissa frÄgestÀllningar men han fick aldrig riktigt med publiken. InnehÄllsmÀssigt tycker jag att det var bra att Ohly i stora delar höll sig till att tala om vad partiet vill göra och inte Àgnade sig sÄ mycket Ät att peka pÄ allt dÄligt som alla andra gör.

2006-07-05

KvĂ€llens tal i Almedalen – Moderaterna

av kl. 23:09. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

bild - fredrik reinfeldt (moderaterna) talar i almedalen

IkvÀll var det sÄ Moderata samlingspartiets tur att tala i Almedalen. Det var stor publiktillströmning minst lika mycket folk som i söndags nÀr Göran Persson talade. Men nu var det Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt som stod vid mikrofonen.

Fredrik Reinfeldt börjde med att syfta tillbaka pĂ„ en melodi som Wille Craaford framfört innan talet. ”Vi tar det igen, vill Ni byta regering?” publiken svarar ”JA!” ”Man har rĂ€tt att Ă€ndra sig!” Reinfeldt fortsatte med att konstatera att det trots att det Ă€r vackert vĂ€der och en vacker plats Ă€r det oroligt pĂ„ vissa platser i vĂ€rlden, Nordkorea till exempel. Reinfeldt pratade sedan om situationen dĂ€r och vad det kan innebĂ€r.

Han gick sedan över till valet i höst, det handlar om jobben sa han. ”Skall fler fĂ„ jobb?” Reinfeldt tog tvĂ„ exempel och började med Bergsjön, ett invandrartĂ€tt omrĂ„de. Vid besök dĂ€r ute förklarade folket för Reinfeldt att de inte kallas arbetslösa ens, de Ă€r undantrĂ€ngda och gömda. De skulle vara stolta om de blev upphöjda till att kallas arbetslösa. Det andra exemplet var Landskrona, arbetsförmedlingen sa att de hade mycket att göra. Men det visade sig att dom delade ut plusjobb istĂ€llet för riktiga jobb. Detta görs för att nĂ„ 4%-mĂ„let till september, men det innebĂ€r Ă„ andra sidan att riktiga jobb förloras fortsatte Reinfeldt.

NĂ€sta Ă€mne i talet var sjukvĂ„rd och skola, mĂ„nga kĂ€nner stolthet i sitt yrke och Moderaterna skall göra sĂ„ att de orkar fortsĂ€tta. En annan vanlig kĂ€nsla Ă€r att resurserna Ă€r uttömda, i skolan har man till exempel en mĂ€ngd uppgifter idag inte bara lĂ€rarrollen. I sjukvĂ„rden fĂ„r sjuksköterskorna allt mindre tid för patienterna eftersom dom mĂ„ste sköta det administrativa arbetet. Reinfeldt fortsatte med att berĂ€tta att folk sĂ€ger att dom Ă€r trötta pĂ„ valrörelser eftersom alla pĂ„stĂ„enden om tillförda resurser aldrig nĂ„r fram. ”Vi skall riva blanketter och istĂ€llet ge makt Ă„t dom och folket i vĂ„rt land!”

Fredrik Reinfeldt fortsatte med att berĂ€tta om att vi Ă€r ett vanefolk, vi gör gĂ€rna samma saker Ă„r efter Ă„r och vi trivs med det. Vi (folket) Ă€r rĂ€dda för förĂ€ndringar och vissa tycker det Ă€r bra, dom sĂ€ger ”Rösta pĂ„ oss sĂ„ gör vi ingenting!”

Reinfeldt fortsatte sedan med att tala om att borgarna har ett fungerande regeringsalternativ. ”Den som röstar pĂ„ Moderaterna röstar för att fler skall fĂ„ jobb. Det skall ske med frĂ€mst tvĂ„ insatser, dels skall det löna sig att arbeta och dels skall det vara lĂ€ttare för företag att anstĂ€lla. HĂ€r kom han in pĂ„ skattelĂ€ttnaden pĂ„ ettusen kronor i mĂ„naden oavsett vilken lön man har. En trend pĂ„ arbetsmarknaden Ă€r att fastanstĂ€llningsjobben försvinner, hĂ€r vill Moderaterna byta verktygen (arbetsmarkandsĂ„tgĂ€rderna som plussjobb osv) till verktyg som stimulerar arbetsmarknaden istĂ€llet.

Ett direkt exempel blev Gotland, genom att sÀnka arbetsgivaravgiften samtidigt som den anstÀllde för en tusenlapp till. Han tog exemplet krogen och en servitör/bartender. MÄnga av dom stora företagen vÀxer, men dom vÀxer utanför Sverige. Sedan gled talet över till hur nya jobb skapas och att entreprenörer har det tufft att komma igÄng nu.

Reinfeldt kom sedan tillbaka till skolan men denna gĂ„ng ur elevens perspektiv. Det mĂ„ste bli bĂ€ttre i skolan bĂ„de resultatmĂ€ssigt och socialt. Reinfeldt Ă„tergav sedan hur det kunde lĂ„ta vid middagsbordet nĂ€r en förĂ€lder frĂ„gar om  hur skoldagen varit. -Hur har det varit i skolan idag? -Bra. Har du lĂ€rt dig nĂ„got nytt? -Ja. Hur Ă€r kompisarna? -Men lĂ€gg av nu Ă€r det nĂ„got förhör eller?!? Reinfeldt fortsatte med ”skolan har blivit ett utrensningsorgan som lĂ€mnar var fjĂ€rde elev utanför”. VĂ€nstern vill avskaffa lĂ€xorna och det Ă€r ett seriöst förslag?! Det kommer att innebĂ€ra att kunskap försvinner. ”LĂ„t lĂ€rarna fĂ„ lugn och ro för att möta sitt uppdrag”. Det stĂ€lls inte tillrĂ€ckligt stora krav pĂ„ rektorerna idag, det skall bli mindre med mĂ„ldokument och mer makt Ă„t skolfolket.

Brotten var nĂ€sta Ă€mne i talet, brotten mĂ„ste bekĂ€mpas annars vĂ€xer otryggheten. Dels skall fler hamna i fĂ€ngelse men mĂ„nga som begĂ„r brott mĂ„r inte bra och dĂ€rför mĂ„ste psykvĂ„rden utvecklas. Reinfeldt berĂ€ttade sedan att han Ă„kte bĂ„t tillGotland och att det finns dom som tycker att den skall gĂ„ lĂ„ngsammare, Peter Eriksson vill det. Han berĂ€ttade sedan att vĂ€nsterbĂ„tens besĂ€ttning bestod av Peter Eriksson vid rodret, det Ă€r han som bestĂ€mmer var vĂ€nstern skall kryssa fram. Lars Ohly sitter lĂ€ngst fram med tratten framför munnen och skriker, men ingen hör vad han skriker men det gör inte sĂ„ mycket eftersom ingen bryr sig. I mitten sitter Göran Persson och han skall ro egentligen, men han har dragit in Ă„rorna och lutar sig över kanten och beundrar sin egna spegelbild istĂ€llet. Reinfeldt fortsatte med att berĂ€tta att Göran Persson varit med lĂ€nge, frĂ„n början var Göran en man med en uppgift, idag Ă€r han en man med en uppgift. Reinfeldt fortsatte med att förtĂ€lja om sitt psykologiska intresse, han har studerat Göran Persson och kan konstatera att Persson gĂ„tt in i en förnekelsefas. Han avvecklar… energi var helst den dyker upp… och jobb, han ger mer resurser för att man inte skall jobba.Han (Göran Persson) kommer att se till att fler upptĂ€cker att det Ă€r mycket lönsamt att vara arbetslös.

Avslutningsvis deklarerade Reinfeldt att alliansen gillar varandra. Avslutningsfasen var ”Vi Ă€r fantastiskt redo att ta hand om Sverige, rösta pĂ„ alliansen!”

Fredrik Reinfeldt anvÀnde mycket humor i sitt tal, han Àr en duktig talare och behövde sÀllan lÀsa lÄnga partier i manuskriptet. InnehÄllsmÀssigt var det inga större nyheter, begreppet det nya arbetarpartiet har bytts ut mot nya Moderaterna, annars Àr det mesta som vanligt. Försöket till utrikespolitiska utsvÀvningar stannade vid att vara just försök, Reinfeldt höll sig sedan ganska strikt kring just sina favoritÀmnen, jobb, skola och brottsbekÀmpning. Sammantaget var det ett lÀtt och roligt tal, men utan nÄgra större löften.

2006-07-04

KvĂ€llens tal i Almedalen – Miljöpartiet

av kl. 22:01. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

IkvÀll, pÄ USAs nationaldag var detdags för miljöpartiet att framföra sina Äsikter, visioner och förhoppningar inför framtiden. Talare var de bÀgge sprÄkrören, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Maria Wetterstrand började.

bild- maria wetterstrand miljöpartiet
Hon inledde med att konstatera att man blir glad av musiken, platsen Ă€r fin och vĂ€dret Ă€r fint. Hon ville ocksĂ„ poĂ€ngtera att politik Ă€r kul, senast idag fick hon frĂ„gan ”Om du var ett djur, vilket djur skulle du vilja vara dĂ„?” Hennes spontana tanke var ”inte en torsk i Östersjön i alla fall!”. Hon fortsatte med att det mĂ„ste vara dags att lĂ€gga en lĂ„ngsiktig politik istĂ€llet för en kortsiktig. Det Ă€r Ă€ven dags att EU rĂ€ttar till snedfördelningen i fiskepolitiken nĂ€r fartyg frĂ„n andra lĂ€nder gĂ„r in och fiskar ut bestĂ„nd.

Wetterstrand fortsatte sedan med omvÀrldspolitiken, MP har varit med att höja bistÄndet till 1% igen. Sedan gick hon in pÄsituationen i Palestina bland annat. Enligt Amnesty Àr det som sker i Palestina krigsförbrytelser. Folket i Palestina har rÀtt till mat, vatten och bostÀder.

Hon fortsatte sedan med klimatfrĂ„gan, det Ă€r en soldaritetsfrĂ„ga. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det fullt möjligt att bromsa klimatförĂ€ndringarna. Det Ă€r lĂ€tt att förĂ€ndra om man vill genom att lĂ€gga om transporter och brĂ€nsleföbrukningen.

NÀsta Àmne var barnfamiljerna. MP föreslÄr en ekonomisk ersÀttning om man vill gÄ ner i arbetstid som smÄbarnsförÀldrar. UngefÀr 1.000 kronor i mÄnaden för barn upp till tre Är handlar det om. Det Àr vÀl vÀrt pengarna att ge tid Ät barn och förÀldrar avslutar Wetterstrand denna del i talet.

Sedan kom Wetterstrand tillbaka till Östersjön och menade att man mĂ„ste lösa problemen i Östersjön tillsammans med de andra lĂ€nderna runt sjön. Hon sade sig noterat ett större intresse för MP, och en orsak kan vara att MP Ă€r politikens optimistkonsulter. Avslutningsvis pekade Wetterstrand pĂ„ den attitydförĂ€ndring som skett de sista Ă„ren som MP haft ett finger med i. ”Vem hade trott att nĂ„gon skulle gilla trĂ€ngselskatt, uppskatta friĂ„r eller att tusentals flyktingar skulle slippa gömma sig i Sverige. Avslutningsfrasen var ”Rösta lĂ„ngsiktigt i höst, rösta pĂ„ Miljöpartiet de Gröna!”.

Efter detta blev det lite musik med Kalle Bah. Efter nÄgra melodier var det Peter Erikssons tur att tala.

bild - peter eriksson miljöpartiet

Han började med att tacka bandet och upplysa om att de har en ny skiva ute. En skiva som blivit till tack vare att en i bandet tagit ett friĂ„r. Eriksson fortsatte med uttalandet ”om man fĂ„r makt Ă€r man beredd att ta ansvar!” Det Ă€r dags att öka demokratin genom att inför beslutande folkomröstningar.

Eriksson pekade sedan pĂ„ att det gĂ„r bra för Sverige, men trots det sĂ„ anvĂ€nder borgarna en missnöjespolitik och rider pĂ„ vĂ„gen av missnöje. Eriksson menar att det behövs mindre byrĂ„krati och mindre med regler för att ge företagen chansen att slĂ€ppas fria för att vĂ„ga satsa. Men redan idag har en del företag svĂ„rt att rekrytera. Man skall ocksĂ„ underlĂ€tta för dom som anvĂ€nder biobrĂ€nsle. ”I höst vill vi ha grönt ljus för att stĂ€lla om och ordna framtidsjobben”.

Eriksson fortsatte ”prat Ă€r bra men handling vĂ€ger sĂ„ mycket tyngre”. Eriksson tog ett exempel, om man avvecklar oljekonsumtionen nu skulle det ge 185 tusen nya jobb och ett mindre sĂ„rbart samhĂ€lle. ”Marknaden sĂ€tter sitt pris efter den som har rĂ„d att betala idag”. ”Om du Ă€lskar dina barn bör du ta miljöpolitiken pĂ„ allvar”. Eriksson fortsatte att berĂ€tta att det i Ă„r investeras ett tusen miljarder kronor i vindkraft i vĂ€rlden.

NĂ€sta Ă€mne var samarbetet med Socialdemokraterna, det Ă€r i och för sig ett omaka par, unga mot gamla och sĂ„ vidare. Han fortsatte med att konstatera att det gĂ„r inte att vinna valet pĂ„ skattesĂ€nkningar. Han mĂ„lade sedan upp en bild om hur Sverige hade sett ut om borgarna varit vid makten de senaste fyra Ă„ren. Sverige hade kanske varit i krig, flyktingar hade fĂ„tt fortsĂ€tta gömma sig, och bistĂ„ndspolitiken hade inte nĂ„tt upp till 1%. Avslutningsfrasen var ”Vi, Miljöpartiet Ă€lskar livet och vill kunna se vĂ„ra barn i ögonen om 20 Ă„r”.

I dessa tvĂ„ tal gavs vĂ€l inte sĂ„ mĂ„nga nyheter, Ă„ andra sidan sĂ„ pratade MP inte sĂ„ mycket om vad andra har gjort och borde gjort. Men Ă€ndĂ„ sĂ„ fick jag kĂ€nslan av att det handlade mycket om drömmar och visioner, inte sĂ„ mycket om konkreta förslag och Ă„tgĂ€rder. Undantagen var förstĂ„s den ekonomiska ersĂ€ttningen till barnfamiljer som vill gĂ„ ner i arbetstid och beslutande folkomröstningar. Rent retoriskt sĂ„ lyste Maria Wetterstrand som vanligt, hon Ă€r duktig och artikulerar mycket vĂ€l, hon hade ocksĂ„ ett bra samspel med publiken och applĂ„derna. Peter Eriksson verkade mycket nervös i början, det slĂ€ppte dock lite mot slutet. UpplĂ€gget med lite musik mellan bĂ€gge sprĂ„krören var smart, men jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ att de Ă€ldre gillade det. Summa summarum var det lite tunt med nyheter men Ă„ andra sidan lovade MP inte guld och gröna skogar… bara gröna skogar.

2006-07-03

KvĂ€llens tal i Almedalen – Kristdemokraterna

av kl. 22:43. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

bild - göran hÀgglund talar i almedalen

Denna mĂ„ndagskvĂ€ll var det Kristdemokraternas tur att tala i Almedalen, talare var Göran HĂ€gglund. Publiken var stor drygt tusen personer enligt min amatörmĂ€ssiga uppfattning. NĂ€r HĂ€gglund kom upp pĂ„ scen skanderade KDU ”Vi Ă€lskar Göran och Göran Ă€lskar oss!!” HĂ€gglund valde dock att inte kopiera Perssons svar, HĂ€gglund svarade med ett enkelt Tack.

HĂ€gglund öppnade sedan talet med att betrakta det vackra vĂ€dret och drog paralleler med Perssons sol som skiner över hela landet. HĂ€gglund spann vidare med att kommentera Person som TV-metereolog, men HĂ€gglund menade att Persson bara berĂ€ttade om det fina vĂ€dret, han borde ge tittarna hela bilden Ă€ven det dĂ„liga vĂ€dret. HĂ€gglund avslutade med ”Lyckligtvis Ă€r Göran Persson inte metereolog, olyckligtvis Ă€r han statsminister”.

Efter att kort tagit upp det ökade antalet förtidspensionÀrer kom HÀgglund in pÄ den idéella sektorn. Han menade att man mÄste frigöra den idéella kraften som borgar för gemenskap, tillit och trygghet. HÀgglund menar att regeringen detaljstyr och reglerar de idéella organisationerna.

Etiken var nĂ€sta Ă€mne i talet, vi skall ha ett hederligt Sverige med civilkurage. Sedan var det dags att kommentera regeringens utnĂ€mnande av olika poster. HĂ€gglund sa: ”Jag pĂ„stĂ„r inte att poster delas ut till höger och vĂ€nster, bara till vĂ€nster.” ”Det Ă€r dags för maktskifte i Sverige.” ”Mer makt Ă„t Socialdemokraterna eller mer makt Ă„t Sveriges medborgare”.

Miljö kom sedan upp, vi behöver göra mer för att minska utslĂ€ppen. ”Det vi inte gör idag fĂ„r  vi göra mer kraftfullt imorgon”. HĂ€gglund konstaterade vidare att det blir tufft i valet nu. ”Varför skall vi tro pĂ„ Göran Persson nu nĂ€r han misslyckats i 12 Ă„r.”

DĂ€refter gick han över till nĂ„gra personportrĂ€tt, först Ville som Ă€r gammal och ensam. Stina som bodde kvar ensam i en stuga som hennes morfar byggt. Nu har fastighetsskatten stigit sĂ„ hon kan inte bo kvar. HĂ€gglund menade att fortsatt socialdemokratiskt styre gör att folk mĂ„ste flytta, inte tvĂ€rtom som Persson sa igĂ„r. HĂ€gglund fortsatte: ”Fastighetsskatten Ă€r fylld av röta, rĂ„ttor 6 radon!”. Tommy Ă€r far i en tvĂ„barnsfamilj som fĂ„r allt mindre tid till barnen. Skall det verkligen krĂ€vas att tvĂ„ förĂ€ldrar jobbar heltid för att ekonomin skall gĂ„ runt. Avslutningsvis berĂ€ttade han om Nadja som Ă€r inflyttad ensamstĂ„ende 2-barnsmor, trots hög utbildning fĂ„r hon bara jobb som stĂ€dare och liknande. Till slut blir hon tvungen att gĂ„ till socialen. ”Vi behöver en ny regering, för Nadjas skull!”

Efter detta betade HÀgglund snabbt av rehabilitering och vÄrdgaranti. Valrörelsen borde handlaom personer inte systemen. HÀrefter var det dags att sÀtta fokus pÄ de unga, mÄnga unga mÄr dÄligt. Anledningen Àr alla som profiterar pÄ de unga med TV-program som Big Brother, spritfester, sajter pÄ nÀtet som uppmuntrar besökarna att rösta pÄ personers (ungdomars) bilder och sÄ vidare. HÀgglund konstaterade att det behövs en ny politik dÀr man fÄr mer tid för varandra. omdöme och civilkurage mÄste belönas.

Avslutningsvis tog HĂ€gglund upp problematiken med att det bara finns ett kĂ€nt regeringsalternativ. ”Vem skall Socialdemokraterna regera med?” Efter detta fick Ohly en rejÀÀl slev av skopan med uttryck som ”Ohly omskolade sig i Norge frĂ„n kommunist till kamrer. HĂ€gglund drog sedan paralleler med olyckan (sĂ„ngen). Efter att uppmĂ€rksammat Ă„hörarna pĂ„ att ett regeringsbyte Ă€r nödvĂ€ndigt blev avslutningsfrasen ”Den regeringen stavas Allians för Sverige!”.

Mitt inrtyck frĂ„n talet var att det var lite skakigt, HĂ€gglund stakade sig och började om, lĂ€ste fel och sĂ„. Han försökte emmelanĂ„t att lĂ€tta upp talet med att kolla att dövtolkarna var beredda efter att dom bytt med varandra. InnehĂ„llsmĂ€ssigt sĂ„ hörde jag orden Socialdemokraterna betydligt oftare Ă€n Kristdemokraterna, detta blev ocksĂ„ symptomatisk för hela talet. Det var mycket snack om vad ”dom andra” inte lyckats fixa och vĂ€ldigt lite om vad Kristdemokraterna vill göra. NĂ€ bĂ€ttre kan dom. Det hade varit lite rykten innan talet om att SSU skulle dyka upp och ”sabba” talen, men jag sĂ„g eller hörde inte nĂ„gra SSU:are som tur var. Göran HĂ€gglund jobbade pĂ„ profilen direkt efter talet och Ă€gnade en stund Ă„t folket och plockade sedan upp en ung flicka i famnen (hans dotter?) och spann runt nĂ„gra varv med henne.

bild - göran hÀgglund dansar med ung tös

2006-07-02

KvĂ€llens tal i Almedalen – Socialdemokraterna

av kl. 22:12. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

bild - göran persson talar i almedalen

IkvĂ€ll, den första kvĂ€llen i Ă„rets upplaga av Almedalsveckan var det Socialdemokraterna och Statsminister Göran Persson som talade. Persson brukar oftast lĂ„ta nĂ„gon annan tala i Almedalen, detta Ă€r faktiskt bara andra gĂ„ngen han talar i Almedalen. Det hela inleddes av Anne-Lie RydĂ© som proklamerade att hon var stolt att vara ”Gurras” förband. Vidare hade de tusen SSU:are som finns pĂ„ plats arrangerat en marsch genom Visby för att ingen skulle missa att det var tal pĂ„ gĂ„ng. Dessa SSU:are utgjorde förstĂ„s ett gott stöd för Göran Persson nĂ€r han höll sitt tal. Inte för att det behövdes egentligen det var ungefĂ€r 1.500 personer och lyssnade (plus alla frĂ„n SSU). Vad sa dĂ„ Statsministern??

Det hela började med en talkör som skanderade ”Vi Ă€lskar Göran och Göran Ă€lskar oss!” NĂ€r talkören sansat sig började Göran Persson med orden ”Jag Ă€lskar Er!” vilket givetvis uppskattade av de som skanderat precis innan. För ett ögonblick kĂ€nde jag det nĂ€stan som att jag hamnat i nĂ„gon amerikansk valkampanj…

I talet uppehöll sig Göran runt nÄgra punkter, han sa i början att han skulle eventuellt prata om den borgerliga alliansen, men egentligen var det inte sÄ mycket att sÀga om den. NÀr han vÀl kom dit i talet spenderade han en god stund Ät dom i alla fall, lite trist tycker jag.

Inledningen la han pĂ„ miljöfrĂ„gan, med formuleringar som… ”just nu, i solnedgĂ„ngen kĂ€nns det som om man befinner sig pĂ„ den vackraste platsen i vĂ€rlden”. Det tycker jag var trevligt, sedan kom han in pĂ„ algblomning och miljöförstörelse, det var ju mindre trevligt men det Ă€r bra att frĂ„gan tas upp. Han fortsatte med att prata om att det krĂ€vs en radikal politik för att Ă€ndra pĂ„ den miljöförsörelse vi bedriver nu. Han gav Ă€ven lite gratisreklam Ă„t Volvo som har en utstĂ€llning hĂ€r i Visby med miljöbilar och provkörningsmöjligheter. Han avslutade denna del av talet med visionen om det gröna folkhemmet. ”Marknaden Ă€r en usel herre, men en god tjĂ€nare” var en av slutsatserna.

Persson fortsatte sedan att tala om en ny politik som skall stÀrka Sveriges regionala politik dÀr skogen bland annat Àr inblandad. Sverige skall bli en ekologisk uthÄllig nation, detta uttalande har diskuterats i utlÀndsk media ett tag.

Efter detta gled talet in pÄ ett av mÄlen, full sysselsÀttning och en förstÀrkt arbetslöshetsersÀttning. Vi skall inte lÀmna nÄgon ensam, vi skall gÄ vidare tillsammans. Vi lÀmnar ingen efter, alla skall med (en paroll som Àven stod pÄ backdropen (Alla skall med)).

DĂ€refter var det dags att kritisera den borgerliga alliansen, dom vill montera ned vĂ€lfĂ€rden,vi kommer aldrig att montera ner! Göran fortsatte sedan med en liten fyndighet, dom har bildat en allians, vi har byggt vĂ„r politik pĂ„ alliansfrihet! Han fortsatte med att kritisera borgarna, dom (borgarpartierna) blev tvugna att omformasig eftersom ingenting dög! Sedan Ă€gnade han ytterligare fem – tio minuter Ă„t allt som borgarna tĂ€nkt göra som inte Ă€r vettigt.

Efter detta Ă„terkom Göran Persson till vad Socialdemokraterna vill göra. ”Vi vill förbĂ€ttra för de Ă€ldre, vi lever lĂ€ngre, tjugo Ă„r lĂ€ngre Ă€n nĂ€r jag var ung”. Vi skall satsa pĂ„ servicehus för dom som inte har rĂ„da att köpa lĂ€genhet i de speciella omrĂ„den som nu vĂ€xer upp med inriktning pĂ„ Ă€ldre. DĂ€refter fortsatte han med att höja hemtjĂ€nsten. Social gemenskap ger trygghet, dĂ€rför mĂ„ste hemtjĂ€nsten fortsĂ€tta, menmĂ„nga som idag arbetar i hemstjĂ€nsten börjar bli Ă€ldre och det tillsammans med det hĂ„rda arbete som det Ă€r med tunga lyft sĂ„ Ă€r det dags att göra nĂ„got nytt. De gamla i hemtjĂ€nsten skall bli mentorer Ă„t nya unga förmĂ„gor.

Han fortsatte sedan med att reflektera över TandvĂ„rd, Barn & unga, skolan och bostadsbyggande. mot slutet var det dags att recitera ”Lisas dröm” av Lasse Tennander varefter han övergick till att göra reklam för sin nya bok, Se dig sjĂ€lv i andra, som slĂ€pps imorgon.

Avslutningsvis knöt Göran Persson ihop allt och sa att vi skall inte tro att vi Ă€r först, redan Majakulturen hade talesĂ€ttet ”Alla skall med”. Vi hjĂ€lper varandra och det skall vi fortsĂ€tta göra, samhĂ€llet blir bĂ€ttre om alla Ă€r med!

Kommande valrörelse blir hĂ„rd – stĂ€ll upp pĂ„ Socialdemokraterna! blev avslutningsfrasen.

Som jag nÀmnde i inledningen sÄ tyckte jag att Göran Persson Àgnade lite vÀl mycket Ät borgarnas (ur sosseperspektiv) dÄliga förslag. Annars tycker jag att talet var bra upplagt, det var avslappnat det sÄg ut som att Göran trivdes. Han var dock nÄgot i otakt med SSU:arna som försökte lÀgga in applÄder med jÀmna mellanrum. I början gick han förbi givna applÄdstÀllen för att tvÄ meningar senare stanna upp och erkÀnna att det skulle ha suttit fint med en applÄd varpÄ SSU:arna hÀngde pÄ kvickt. Lite lÀngre in i talet försökte Persson Àven dÀmpa ner applÄderna genom att försöka fortsÀtta tala genom dessa, det gick inte sÄ bra, han fick börja om pÄ samma mening tre gÄnger. Annars var det inte sÄ mÄnga nyheter, men det var himla trevligt att han kom hit till ön och talade!!

Uppstickaren och Giganten

av kl. 17:54. Arkiverad under Bild, Politikerveckan / Almedalen 2006

Under mina vandringar i Visby idag har jag siktat bÄde uppstickaren Nils Lundgren (Junilistan) och Göran Persson (Socialdemokraterna). Nils verkade lite trött han kröp in under parasollet eller vÀnde ryggen ut mot folket. Göran dÀremot verkade vara pÄ strÄlande humör trots att ett helt koppel med journalister följde varje steg, varje blick, varje andhÀmtning. Under den korta stund jag sÄg Statsministern stannade han tvÄ gÄnger och pratade med folket pÄ gatan.

bild - nils lundgren junilistan
Nils Lundgren (Junilistan)

bild - göran persson socialdemokraterna
Göran Persson (Socialdemokraterna) (med journalistkoppel och sÀpo-killar i sommaruniformen)

NĂ€rkontakt

av kl. 10:37. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2006

Tack vare att man stenbelagt en yta framför almedalsscenen kommer det att vara nĂ€rkontakt mellan Ă„hörare och talare, bĂ€nkarna har flyttats fram betydligt, jĂ€mfört med tidigare Ă„r. Vi fĂ„r se om det pĂ„verkar talarna nĂ„got. SÄPO lĂ€r ju vara betydligt nervösare nu nĂ€r ungdomsförbunden inte fĂ„r plats pĂ„ slĂ€nten mellan scenen och bĂ€nkarna. Dom utgjorde ju en effektiv buffert mot att nĂ„gon skulle springa fram under talet (ja ja dom stöttade ju talaren effektivt ocksĂ„…).

[bloggen sponsras av Reecoy Entertainment.]

Bloginfo. Denna blogg förs av Günther Fliesenburgh. Innehållet speglar Fliesenburghs personliga åsikter och är inte nödvändigtvis sammanfallande med Reecoy Entertainments åsikter.

Interna länkar:

Senaste kommentarerna:

Kategorier:

Sök på bloggen:

Arkiv:

augusti 2022
M T O T F L S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meta:

Günther har även en sidoblogg med lite längre inlägg
Günther's Betraktelser

Favoritbloggar:

guntherannonser - Chokladtestarna

Bloggen har 904 inlägg och 1,400 kommentarer,
fördelade på kategorier.
Sidan laddades på 0.000 sekunder.