GĂŒnther Fliesenburgh ger sin syn – i kortversion – pĂ„ verkligheten.

Välkommen.

2005-07-10

Summering av Almedalen

av kl. 11:31. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Nu har lugnet lagt sig över Almedalen igen, borta Ă€r politikerna, lobbyister, supporters. Redan innan veckan drog igĂ„ng bestĂ€mde jag mig för att koncentrera mig pĂ„ sjĂ€lva talen, kringarrangemang och de tvĂ„ alternativa veckorna fĂ„stĂ„ i skymundan. Anledningen var att jag ville sjĂ€lv forma en bild av vad som sades och vilka utspel som gjordes, det enda jag kĂ€nner sĂ„ hĂ€r efterĂ„t Ă€r att After Speechen skulle varit kul att kolla in. Men eftersom fler tyckte det var det svĂ„rt att lyssna pĂ„ hela talet och sedan hinnan bort till ingĂ„ngen innan det var fullt. HĂ€r skulle ett ”bloggleg” med ”press-status” varit pĂ„ sin plats, ett gratistips till arrangörerna till nĂ€sta Ă„r.

NĂ€r man skall bedöma talen mĂ„ste man sĂ€rbehandla Folkpartiet och Centerpartiet som helt Ă€ndrade program och tal pĂ„ grund av attentaten. Största överraskningen för mig var Folkpartiets Lars Leijonborg som höll ett engagerat tal nĂ€stan helt utan manus. Fredrik Reinfeldt gjorde vad som förvĂ€ntades, höll bra och vĂ€lformulerat tal, Ă€ven om jag fick kĂ€nslan av att ha hört det förut. Samma sak med Maud Olofssons drömsekvens, den tycker jag att jag hört förut. Över huvud taget var det relativt tunt med nya utspel, mycket av det som sas har förts fram i tidigare debatter. En positiv sak, som antagligen Ă€r en konsekvens av alliansen, var att den direkt pajkastningen mot andra partier kraftigt tonats ner. Inom alliansen hördes inga onda ord om varandra, och inom S+MP+V var det relativt lugnt. De stora utfallen skedde istĂ€llet Ă„t respektive block. Annars var alla överens om att det krĂ€vs förĂ€ndringar i Sverige, det Ă€r bara vilka och hur dessa skall genomföras som de inte Ă€r överens om.

OrganisationsmĂ€ssigt fĂ„r jag nog utse Moderaterna till vinnare, de sĂ„g till att varenda Ă„hörare hade minst en flagga i handen som det stog ”Vi Ă€lskar Sverige!” pĂ„. DĂ€remot fanns deras M-logga inte pĂ„ flaggan, ett smart drag eller dumt? Jag tycker det var smart och helt i linje med den nya inriktningen. Generösast var Centerpartiet som gav bort en kasse med diverse broschyrer och en flaska vatten. För övrigt var IOGT-NTO pĂ„ plats varje dag och delade ut vattenflaskor med budskapet ”SĂ€nk inte alkoholskatten!”.

Mediebevakningen har varit ganska hög hĂ€r, jag har inte följt resultatet i TV och radio speciellt noga, men det verkar som att Politikerveckan fĂ„tt rĂ€tt gott om tid och utrymme. HĂ€r i Visby har tvĂ„ publikationer utgetts dagligen, dels Almegatidningen som skrivit lite om politiken och hĂ€ndelserna runt omkring hĂ€r, och dels Observers nyhetsbrev som Ă„tergett vad media rapporterat (pdf:er finns av bĂ€gge publikationerna). Det har Ă€ven funnits en alternativ hemsida till den kommunala. Den alternativa hemsidan verkar ha gĂ„tt pĂ„ halvfart, jag vet inte riktigt vad som Ă€r syftet med den, om man har bĂ€st utbyte innan man kommer till Gotland eller under tiden man Ă€r hĂ€r. Å andra sidan Ă€r det tvĂ„ privatpersoner som har satt upp den sĂ„ man fĂ„r vĂ€l inte vara allt för hĂ„rd i kritiken.

Roligast var nog debattboxningen som riksteatern arrangerade, i matchen mellan Mauricio Rojas (fp) Ardalan Shekarabi (ssu) debatterade de om huruvida Sverige Àr rasistiskt? Rojas som ansÄg att sÄ Àr fallet lyckades med verbala kÀftsmÀllar trÀnga upp en stum Shekarabi i en ringhörna och hade uppenbara problem att ta sig ur situationen. Rojas vann ocksÄ den matchen.

Detta tar jag med mig frĂ„n Ă„rets Almedalsvecka, debattboxningen, presentationen av VĂ€nsterns talare Lars Werner…Lars Ohly menar jag, Lars Leijonborgs engagerade tal, kommentaren efter Maud Olofssons tal “drömma gĂ„r ju men man skall genomföra det ocksĂ„â€. Alla artister som var dĂ€r… Göran Ringbom, Cecilia Wennersten (som sjöng ”Det Vackraste” pĂ„ knĂ€ framför Peter Eriksson), Pugh Rogefelt, Novaks Ark, Jessica Folker, Afrodisiaks tunga och samstĂ€mmiga sĂ„ng/rap och PL13:ons rappande morfar. Moderaterna hade inga artister utan körde svenska melodier frĂ„n cd-skiva i bĂ€sta Pripps BlĂ„-anda, lite kul men trist pĂ„ samma gĂ„ng. Folkpartiet stĂ€llde in sin artist och Novaks Ark spelade lĂ„tar med brittiska artister istĂ€llet. En annan sak jag tar med mig Ă€r alla lappar som stacks i handen pĂ„ en, helt otroligt vilka resurser som har lagts ned, samtidigt var det vĂ€l bara Kulturpartiet som riktigt stack ut ur mĂ€ngden. Sist men inte minst bloggpaneldebatten och vĂ€dret!!

MÄnga har sagt att nÀsta Är kommer alla partiledare/sprÄkrör att vara hÀr, Àven Göran Persson. Jag tror inte att han dyker upp dÄ heller, vi fÄr se vem som fÄr rÀtt!!

2005-07-09

VĂ€nsterpartiet

av kl. 21:43. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Sist ut i politikerveckans talarstol var VÀnsterpartiet med Lars Ohly som talare. Men det höll pÄ att bli en knallsensation för presentatören sa först Lars Werner! Ohly skojade till det med att medge att han blivit nÄgot rundare men att han skulle blivit sÄ rund sÄ att man förvÀxlade honom med Werner hoppades han inte att han blivit. Precis som politiker och lobbyister hade de flesta Äkt hem, eller ocksÄ hade annat för sig, publiken nÄdde runt 150 personer. Ohlys tal var ganska precist 30 minuter lÄngt. Temperaturen var nÄgot högre Àn igÄr, och solen sken som vanligt.

Förtalare var Tove Fraurud frÄn vÀnsterns ungdomsförbund, hon gick hÄrt Ät Moderaterna och Reinfeldt. DÀrefter berÀttade hon om de kurser i feminisiskt sjÀlvförsvar som de anordnat för att ingjuta en trygghetskÀnsla i unga tjejer sÄ att de vÄgar gÄ ut pÄ kvÀllar och nÀtter.

Lars Ohly inledde med att tatla om terrorismen. Han pekade pÄ att Folkpartiet nu var det minst liberala partiet eftersom de vill bugga, övervaka och kontrollera epost i jakten pÄ terrorismen. Ohly menade att demokrati inte kan försvaras med inskrÀnkningar. Demokratin mÄste försvaras och utvecklas.

Ohly fortsatte med en attack pÄ borgerligheten och deras skattesÀnkningar som gynnar de rika. I moderaternas vÀrld skall folk som Àr sjuka eller arbetslösa leva pÄ 65% av lönen, detta drabbar de redan fattiga hÄrdas. Reinfeldt vill jaga dom med blÄslampa. Den politiken leder till ökad utslagning och ökad könsmaktsdelning, fortsatte Ohly.

En direktörslön motsvarade 18 arbetares löner pÄ 80-talet, idag motsvarar en direktörslön 54 arbetares löner. Det Àr fel politik att införa subventionerade hushÄllsnÀra tjÀnster. En bÀttre lösning enligt Ohly Àr att förkorta arbetstiden. Ohly fortsatte, vi tÀnker inte backa för en politik som stödjer mÀnnens överordning! Skillnaden mellan mÀn och kvinnor mÄste upphöra!

DÀrefter avhandlade Ohly i snabb takt miljön, bostadspolitiken, EU och flyktningpolitiken. I miljöfrÄgan han ansÄg att vi mÄste stimulera utvecklingen av grön (miljövÀnlig) teknik och bryta den nuvarande utvecklingen. BostÀderna Àr för dyra idag, det mÄste finnas fler hyresrÀtter för de som inte har rÄd att köpa egna bostÀder. Det stÄr till och med i en FN-stadga att var och en har rÀtt till en bostad. NÀr det gÀller EU kÀnner mÄnga att hotet mot demokratin kommer just dÀrifrÄn. VÀnsterpartiet sÀger nej till en superstat. Sista punkten i den hÀr delen av talet Àgnades Ät flyktingpolitiken. Ohly började med att konstatera att regeringen har fÀllts för brott mot de mÀnskliga rÀttigheterna. LÄt oss istÀllet skapa en politik med de mÀnskliga rÀttigheterna som grund.

Avslutningsvis intygade Lars Ohly att vi skall granska och avslöja borgarnas politik. Vi vill inte leva i ett samhÀlle dÀr klassindelningen ökar. LÄt oss istÀllet skapa ett jÀmstÀllt samhÀlle som Àr öppet och demokratiskt avslutade Ohly.

Jag tycker att det var ganska bra flyt i talet, Àven om vissa partier avhandlades vÀldigt snabbt. Talet hade dock en tydlig struktur och avslutades med ett antal slagord som Àven sammanfattade hela talet. All kritik var riktad mot Moderaterna eller alliansen, det var ocksÄ deras förslag som ifrÄgasattes av Ohly. Talet innehöll ingen direkt kritik mot Socialdemokraterna eller Miljöpartiet, dÀremot kan man ju tolka vissa uttalanden om den nuvarande situationen i Sverige som kritik mot regeringen. InnehÄllsmÀssigt kan jag vÀl tycka att det lÄter bra med förkortad arbetstid och bibehÄllna bidragsnivÄer, samtidigt som lönenivÄerna minskar bÄde mellan toppskiktet och arbetarna sÄvÀl som mellan könen. Men jag hade gÀrna hört nÄgot om hur det Àr tÀnkt att detta skall finansieras, eller sÄ missade jag helt den biten i talet.

2005-07-08

Centerpartiet

av kl. 22:37. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Idag var det Centerpartiets tur att inta Almedalen. Även de hade förĂ€ndrat programmet och talet till föjld av hĂ€ndelserna i London. Publikanströmninging var inte sĂ„ kraftig, lite drygt 300 personer enligt min amatörmĂ€ssiga uppfattning. Som tur var har det Ă€ntligen blivit lite kyligare tack var en mycket lĂ€tt nordlig bris som pressade ner temperaturen till 22-24 grader. Maud Olofssons tal var ungefĂ€r 30 minuter lĂ„ngt, men först ut var gotlandssonen Lars Thomsson. Han Ă€gnade först en tanke Ă„t det som hĂ€nt i London och lĂ€ste upp en hĂ€lsning ”frĂ„n en ö till en annan”. DĂ€refter sa han att han tĂ€nkte sĂ€ga det som planerat redan innan terrordĂ„det eftersom det vore att spela med terroristerna att Ă€ndra sig efter hĂ€ndelserna. Thomsson talade om Gotlands utveckling och drog en parallell mellan fĂ€rjetrafikens hastighet och utvecklingshastigheten pĂ„ Gotland. Ju snabbare fĂ€rja vi fĂ„tt desto snabbare utveckling har vi fĂ„tt pĂ„ ön, konstaterade han. Just nu upphandlas trafiken för en ny period och ansökningsunderlaget gör det möjligt att sĂ€tta in lĂ„ngsammare fĂ€rjor, vilket Ă€r ett orosmoment för oss gotlĂ€nningar. Avslutningen blev i form av ett kampupprop ”Rör inte vĂ„r snabbfĂ€rja!!”.

NÀr sÄ Maud Olofsson började tala utgick hon frÄn terrorattackerna och hade en filosofisk utlÀggning kring de drabbade och hur deras förutsÀttningar har förÀndrats i ett enda slag. Hon fortsatte med att konstatera att terrorismen kan inte besegras med det slutna samhÀllets metoder, exempelvis genom kontroller och hemliga möten. IstÀllet skall man steg för steg rycka undan grogrunden för terrorismen. Olofsson fortsatte sedan med att attentaten i London var extra barbariska eftersom G8-mötet skulle hjÀlpade fattiga lÀnderna. Det Àr inte de fattigas fel att de Àr fattiga, och det Àr inte de outbildades fel att de Àr outbildade. Detta Àr en uppgift för en ny regering att Àndra pÄ, sa Olofsson.

Den könshandel och knarkförsĂ€ljning som sker ger ofta pengar till Al-Qaida och mĂ„ste dĂ€rför hindras. Olofsson konstaterade ”Vi kommer aalltid att segra över fanatism och extremism!” DĂ€refter gick talet över till att behandla FN och dess funktion. Hon förklarade att vetorĂ€tten i sĂ€kerhetsrĂ„det Ă€r ett problem, att arbetet i organisationen skall bygga pĂ„ diplomati, förhandlingar och samarbete. Vidare konstaterade hon att FN stĂ„r och faller med medlemstaterna, hĂ€r mĂ„ste USA in i arbetet igen.

Efter detta gled talet kort in pĂ„ EU, vi skall bejaka gemensamt beslutstagande i EU anser Olofsson. Det finns ett behov av vĂ€rdediskussion fortsatte hon. Nu gled talet in i ett parti som Maud Olofsson kallade ”Drömmen om vad Sverige skulle kunna vara”. I detta parti mĂ„lade Olofsson upp en bild av hur hon ville att Sverige skulle se ut. Det innefattade bland annat ett tryggare och öppnare samhĂ€lle. Möjligheten för varje medborgare att sjĂ€lv vĂ€lja vilken förskola eller vilket daghem man vill ha sina barn i. Möjligheten för vĂ„rdtagare att vĂ€lja var och nĂ€r vĂ„rden skall ske. Samt att kunna vĂ€lja vilken skola barnen skall gĂ„ i. Detta kallade Olofsson ”köksbordsdemokrati”, och syftade pĂ„ att var och en sjĂ€lv vet bĂ€st vad man har behov av, det skall inte bestĂ€mmas av nĂ„gon annan. Man skall inte vara fri frĂ„n ansvar, det Ă€r fint att ta ansvar, fortsatte hon.

HÀrefter fortsatte Olofsson helt kort med att drömma om att företagare skall fÄ lyckas, det skall vara okej att tjÀna pengar (ett klart slag mot jantelagen). Vi skall kunna kÀnna trygghet bÄde i Sverige och utomlands. Den som krÀnker skall dömmas och den krÀnkta skall fÄ upprÀttelse. Olofsson fortsatte sin dröm med att Sverige skulle vara en ledstjÀrna nÀr det gÀller miljövÄrd.

DĂ€refter vĂ€nde sig Maud Olofsson mot de demonstranter som i stort settt dagligen funnits i anslutning till talen och demonstrerat för flyktingamnesti och tackade dessa för att hjĂ€lpa till i arbetet. Olofsson sammanfattade sin dröm om att detta skulle vara ett tryggare, grönare och företagsammare Sverige, som ocksĂ„ skulle vara mer öppet Ă€n idag. Hon avslutade detta parti med frasen ”Ett Sverige som kan bĂ€ttre”.

Sista punkten i talet behandlade alliansen, vi berÀttar vad vi vill innan vÀljarna skall lÀgga sin röst. NÀsta september skall vi stÄ och lÀngta efter att fÄ springa till valurnorna och lÀgga rösten.

PĂ„ det hela taget tycker jag att det var ett ganska bra tal. Jag har dock vissa betĂ€nkligheter inför hennes dröm, det ordvalet Ă€r lite olyckligt. Jag hörde direkt efter talet nĂ„gra som kommenterade med orden ”drömma gĂ„r ju men man skall genomföra det ocksĂ„”. Förutom denna koppling kan man dra paralleller med Martin Luther King:s legendariska ”I have a dream”-tal, vilket skulle vara olyckligt eftersom Olofssons tal varken ideologiskt eller retoriskt nĂ„r i nĂ€rheten av dessa höjder.

InnehĂ„llsmĂ€ssigt fick jag en kĂ€nsla av att företagaren fick en vĂ€ldigt framtrĂ€dande plats, en kĂ€nsla som jag trodde skulle komma under Moderaternas tal inte Centern. Detta kan bero pĂ„ att alla lantbrukare driver egna rörelser och att Centern fortfarande vill markera att den gamla profilen finns kvar vid sidan av ett nyare ”grönare” Centerparti. I övrigt lĂ„g budskapen ganska nĂ€ra de övriga i alliansen tycker jag, om man ser det hela lite grovt. Det var dock inget brandtal vilket mĂ€rktes pĂ„ applĂ„derna som var ganska sparsamma, vilket eventuellt kan ha att göra med att attentaten i London fortfarande har en dĂ€mpande effekt pĂ„ bĂ„de talare och Ă„hörare.

2005-07-07

Folkpartiet

av kl. 23:22. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Idag blev det en del förÀndringar pÄ grund av terrordÄden i London. Folkpartiet valde att lÀgga inrikespolitiken pÄ hyllan och fokuserade helt och hÄllet pÄ problematiken kring terror och terrorism. Detta gjorde ocksÄ att talaren, Lars Leijonborg inte hade haft nÄgon lÀngre tid till att förbereda/lÀsa in sig pÄ det nya talet, vilket till största delen verkade komma frÄn hjÀrtat. Publikmassan var glesare Àn gÄrdagen jag skulle uppskatta den till 350-400 personer. VÀdret var nÄgot varmare och nÀst intill vindstilla, med andra ord onödigt fint och onödigt varmt. Talet varade i knappt 30 minuter.

PÄ grund av omstÀndigheterna kanske det inte ger sÄ mycket att Äterge talet sÄ detaljerat, jag vÀljer istÀllet att Äterge de viktigaste punkterna i talet. Lars Leijonborg började med att deklarera ett manifest för det öppna samhÀllet och för offren i London samt mot terrorismen. DÀrefter följde en tyst minut.

Leijonborg började sedan talet med att beskriva den blÄögdhet som fortfarande finns i Sverige trots att Àven vi varit utsatta för attentat, bland annat Baader-Meinhof. Genom att stÀrka de fattiga lÀnderna kan man förhoppningsvis begrÀnsa terrorismens spridning. DÀrefter spann Leijonborg vidare pÄ trÄden och sa att polisen mÄste fÄ ökade resurser och utökad makt till exempel genom att det skall bli möjligt att bugga och infiltrera eventuella terroristceller som huserar i Sverige.

Vi mĂ„ste vĂ€rna det öppna samhĂ€llet. Att terrorister fĂ„r igenom sina krav efter ett attentat Ă€r inte bra, sa han och hĂ€nvisade till attentaten i Madrid. DĂ€refter bytte Leijonborg spĂ„r och berĂ€ttade att han sĂ„g det nödvĂ€ndigt att förĂ€ndra arbetet mellan polis och militĂ€r. Vi lever i tjugohundratalet, vi har sett New York 2001, Madrid 2004 och nu London 2005, vi mĂ„ste lĂ€gga Ådalen 1931 till handlingarna och lĂ„ta polisen och militĂ€ren samarbeta. Som det Ă€r nu verkar det finnas beröringsĂ„ngest mellan militĂ€r och poliser fortsatte han.

Kriget mot terrorismen Àr inte hopplöst, vi kan vinna. DÀrefter kom en reflektion över hur mÄnga svenskar som finns i London och hur anhöriga kÀnner oro. Avslutningen av talet bestod av tre sammanfattande slagordsmeningar:

Kriget mot terrorismen kan vinnas!!
Kriget mot terrorismen mÄste vinnas!!
Kriget mot terrorismen skall vinnas!!

Direkt efter talet övergick Leijonborg till att stÀlla ett par korta frÄgor till Johan Pehrson, ordförande (fp) i riksdagens justitieutskott, om vad partiet gjort för att skÀrpa kriget mot terrorism, frÄgorna rörde möjligheten att genomföra de förslag som Leijonborg tagit upp i talet samt vad de gjort hittills bland annat.

Jag tycker att Leijonborg höll ett engagerat tal som flöt pÄ bra trots ett minimalt manus. Visst det var en och annan minnespaus för att samla tankarna och för att han skulle kunna koncentrera sig pÄ de viktigaste punkterna. En och annan felsÀgning blev det ocksÄ, men vem skulle inte haft det?? PÄ det hela taget tycker jag att han fick klart godkÀnt. NÄgon demonstration angÄende fastighetspolitiken syntes inte till, vad som var orsaken till detta vet jag ej. Det kan bero pÄ terrordÄdet eller sÄ Àr demonstranterna nöjda med Folkpartiets fastighetspolitik.

InnehÄllet i talet Àr vÀl inte sÄ mycket att sÀga om, det var just inga nyheter pÄ den fronten. Jag stödjer Folkpartiet i uppfattningen om samarbete mellan militÀr och polis, som jag skrivit om tidigare. DÀremot Àr jag lite tveksam till buggning och infiltrering, hÀr anser jag att det mÄste finnas sÀkra kontrollprogram som aktiveras nÀr dessa arbetsmetoder tas i bruk. Annars kan det lÀtt bli att fler blir avlyssnade Àn nödvÀndigt.

Socialdemokraterna

av kl. 00:41. Arkiverad under Generellt, Politikerveckan / Almedalen 2005

I Almedalen idag var det dags för Socialdemokraterna att tala, de har valt att inte lĂ„ta partiledaren (Göran Persson) att tala det blev istĂ€llet Marita Ulvskog som fick den Ă€ran. Publiken var nĂ„got glesaren Ă€n vid Moderaternas tal jag skulle uppskatta det till 400 ungefĂ€r. VĂ€dret var som vanligt kanon!! Ulvskogs tal varade i lite drygt 35 minuter, vilket nog var ganska lagom…jag Ă„terkommer till det.

marita Ulvskog började med lycka, enligt en undersökning Ă€r svenskarna vĂ€rldens lyckligaste folk.Detta tyder pĂ„ att sossarna mĂ„ste göra nĂ„got rĂ€tt tyckte hon…för det kunde vĂ€l inte bara vara tur?? Hon fortsatte sedan med att klargöra att höga skatter genererar hög tillvĂ€xt och att genom att stödja breddutbildning kan vi fĂ„ fram elitförmĂ„gor inom olika kompetensomrĂ„den.

NĂ€sta hĂ„llpunkt i talet var fattiga familjer och deras förutsĂ€ttningar, en sĂ„dan enkel sak som en hundralapp till skolutflykten kan stĂ€lla till stora problem för de som redan har dĂ„ligt med pengar. Detta Ă€r ett problem som mĂ„ste lösas. Det behövs fler vuxna i barnens vĂ€rld, och vi skall göra förbĂ€ttringar nu. ”Vi Ă€r rastlösa reformister, vi vill mer” avslutade hon detta parti av talet.

Ulvskog fortsatte sedan med att kritisera alliansen, de hade ju faktiskt inget gemensamt alternativ till regeringsförslag vid riksdagsÄrets utgÄng. Förra gÄngen borgarna hade makten slutade det med kris och 500% i rÀnta.

Ulskog kom sedan in pĂ„ vad arbetarklassen och vad det var för nĂ„got, om det nu var sĂ„ att en skeppsredare och en lĂ€kare kunde vara arbetsklass (ett slag riktat mot Ebba von Sydows familj) vad skall man dĂ„ kalla den nya hemhjĂ€lpen…det mĂ„ste bli underklass!

Ulvskog talade vidare om att de abetslösa mĂ„ste fĂ„ mer stöd och peppning i sitt arbetsökande. Hon fortsatte med att tala om de olika socialsystemen och menade att det ligger trygghet inbyggt i dessa system som gör att folk vĂ„gar byta arbete, tar man bort eller försĂ€mrar dessa system stagnerar arbetsmarknaden. Reinfeldt sa igĂ„r att ”det mĂ„ste bli en större skillnad” ((ekonomiskt) mellan att arbeta och att vara arbetslös) kan man vara mycket tydligare, undrade Ulvskog.

Socialdemokraternas mĂ„l Ă€r realistiska och vi har en vĂ€ldig lust att ta den matchen (att genomföra dom) konstaterade Ulvskog. Hon fortsatte sedan med att tala om Kulturpartiet, ”det Ă€r vĂ€rre nĂ€r ett riktigt parti segrar under falsk flagg” (klart riktat mot Moderaterna).

Marita Ulvskog gick sedan över till att tala om valet, dÀr hon meddelade att alla socialdemokratiska riksdagspolitiker skal ut och besöka Sveriges samtliga 298 kommuner. Förhoppningsvis hinner vi med TÀby, dÀr klanen reinfeldt regerar. Sedan beskrev hon situationen i TÀby som ligger i topp nÀr det gÀller privatisering av för detta offentliga vÄrd- och omsorgsanlÀggningar.

Moderaterna vill ge mer till kultur, skola och liknande men de glömmer notan! ansÄg Ulvskog. Sossarna skall öka utbildningssatsningarna, Àldst och ygnst skall stÄ överst pÄ listan.

Avslutningsvis knöt hon an till en metafor i början om humlan som flyger trots att den egentligen inte kan det…men ingen har talat om det för den. ”Humlan flyger, lĂ„t den fortsĂ€tta göra det!!!” Efter detta dundrade applĂ„derna som om folket vĂ€ntade sig ett dakapo, men Ulvskog ursĂ€ktade sig med att hon hade inget extranummer förberett.

Jag har inte hört sÄ mÄnga tal av Ulvskog, men jag tyckte att detta var lite trÄkigt i anslaget. Hon talade pÄ utan nÄgra lÀngre pauser, applÄderna var relativt fÄ, trots att hela framkanten av scenen var befÀst av ssu:are som drog igÄng applÄder nÀr tillfÀlle gavs. Detta irriterade mig lite, dessutom gav det intryck av att Ulvskog ville ha en barriÀr mellan sig och folket. Det fanns Àven vakter uppe pÄ scenen, det Àr möjligt att de andra talarna ocksÄ haft det, men det mÀrktes inte pÄ samma sÀtt, dessutom var det extra mÄnga frÄn sÀpo ute i publiken. Jag tyckte att talet var lite mÀrkligt, hon pekade pÄ alla svagheter i Sverige, jag funderade över hhur detkommer sig att sossarna nu skall förÀndra detta nÀr dom haft makten sÄ lÀnge. Jag saknade ocksÄ mer konkreta förslag om vad Socialdemokraterna tÀnker göra för att förÀndra situationen i Sverige. Jag fick kÀnslan av att talet till stora delar gick ut pÄ att peka pÄ Moderaternas (och alliansens) svagheter och sedan sÀga att sossarna skall göra det bÀttre.

2005-07-06

Bloggarna i Paneldebatt

av kl. 23:22. Arkiverad under Bloggar, Politikerveckan / Almedalen 2005

Det var i en mer Ă€n fullsatt sal i högskolan som 65-70 personer samlats för att lyssna pĂ„ Per Schlingmann, Dick Erixon, Fredrick Federley, Rosmarie ”Chadie” Södergren, Ursula Berge och Ali Esbati.

MĂ„nga bloggare hade samlats ocksĂ„ men endast ett fĂ„tal hade med sig dator och skrev under tiden. SjĂ€lv valdee jag att inte slĂ€pa med datorn eftersom jag skulle ivĂ€g pĂ„ flera andra grejer och antagligen inte skulle hinna skriva nĂ„got mellan dessa. HuvudfrĂ„gan i debbaten var ”Kommer bloggarna att pĂ„verka valet 06?”

Debatten började med en definition av bloggar, nÄgra (Per, Ursula och Fredrick) ansÄg att de kommer nog inte att fÄ sÄ stor roll. Chadie berÀttade att LO kommer att sÀtta upp en hemsida med samlade bloggar som skall fungera som ett förvalsforum. Ali konstaterade att fördelningen Àr sned, till högerns fördel, samtidigt som han ansÄg att en del av de som kommenterar i hans blogg har en vÀldigt extrem vÀrldsuppfattning. Dick tÀnde till hÀr och menade att det var vÀsentligt att alla nya Äsikter kom fram, om de sedan var till höger eller vÀnster spelade inte sÄstor roll. Chadie pÄpekade att det Àr lÄngt ifrÄn alla som skriver politisk, mÄnga bloggar handlar om nÄgot annat men har en del samhÀllsdebatter/politiska Äsikter invÀvt i inlÀggen.

Diskussionen fortsatte sedan med att diskutera vem som bloggar och om vad och varför. Jag vÀljer hÀr att hoppa över alla snirklingar fram och tillbaka och dyker ner pÄ de, som jag tycker intressanta Äsikterna. Chadie tyckte det skulle vara intressant om vi fick nÄgra granskande bloggar. Dick höll med men pekade pÄ att media mÄste uppmÀrksamma bloggarna för att det skall fÄ liknande effekter som i USA. Per varnade för att bloggar som spred ut vad som sagts utanför intervjun/debatterna kan vara farligt, han syftade hÀr pÄ Viggos blogg utan att sÀga det rakt ut.

Ali och Chadie framhöll att om bloggarna skall kunna göra nÄgon skillnad sÄ sker det initialt genom att peka pÄ felet och sedan mÄste andra media hjÀlpa till att drivafrÄgan till ett avgörande. FrÄgan om anonyma bloggar var uppe ocksÄ, de flesta verkade tycka att det var okej om det fanns en godtagbar anledning, Àven om nÄgra menade att det kan bli mÀrkligt om nÄgon framför en massa skruvade Äsikter och inte stÄr för det med sitt riktiga namn.

Avslutningsvis trodde de flesta att bloggarna kommer nog inte att ta samma plats som i USA, eftersom Sverige har en helt annan öppenhet och annat debattklimat. Men bloggarna kommer att kunna fungera som komunikationskanal i personvalskampanjer och som alternativa diskussionsplatser för de som inte kan/vill fÄ sin artiklar/Äsikter publicerade i dagsidningar och dylikt.

Jag tycker pĂ„ det stora hela att det var en bra debatt, Ă€ven om jag personligen kunde varit utan frĂ„gan om vad en blogg Ă€r…men det gjorde inte sĂ„ mycket. Jag Ă€r sjĂ€lv av Ă„sikten att skall bloggarna kunna fĂ„ samma makt som i USA mĂ„ste vi granska och undersöka mera, nu kommenteras mest redan publicerade artiklar/nyheter/pressmeddelanden. För att detta skall lyckas mĂ„ste man vara vĂ€l insatt i frĂ„gorna, detta skulle kunna gĂ„ om bloggarna bildade ett nĂ€tverk dĂ€r varje person tittade pĂ„ valkampanjen ur sitt perspektiv och sedan förde samman dessa Ă„sikter med de andra bloggarna i nĂ€tverket. FrĂ„gan Ă€r om det Ă€r rimligt, troligen kommer ingen stor skandal/bluff/missinformation att avslöjas, skaulle det finnas felaktigheter brukar ”vanliga, klaaiska” media vara snabba pĂ„ att hitta dessa.

HUr som helst var det trevligt, lite för kort och jag saknade frÄgestunden efter. Men man fick se nÄgra av de personer som man lÀst deras bloggar vilket alltid Àr kul!!!

2005-07-05

Moderaterna

av kl. 20:58. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Moderaterna har precis som alla andra (utom socialdemokraterna) valt partiledaren/sprĂ„kröret till talare, alltsĂ„ Fredrik Reinfeldt. Publiken var den hittills största, jag frĂ„ga tvĂ„ olika poliser men den ena sa att han varit pĂ„ en annan (radio-)kanal och den andre visste inte…sĂ„ jag fĂ„r dra till med en uppskattning sjĂ€lv, trots min begrĂ€nsade förmĂ„ga i publikberĂ€kning… 400-450 sĂ€ger vi…ungefĂ€r… VĂ€drat var ungefĂ€r som gĂ„rdagen, lite drygt tjugo grader och en lĂ€tt bris…perfekt med andra ord. Fredrik Reinfeldt talade i 35 minuter vilket var ganska lagom, det kunde möjligtvis vara lite lĂ€ngre.

Fredrik Reinfeldt började med att tala om frihet och vad olika det begreppet uppfattas utifrÄn vem som tolkar det. Varje mÀnniska tolkar det pÄ sitt sÀtt. Han berÀttade sedan att han skulle ta oss med pÄ en resa genom Sverige dÀr han skulle berÀtta vad han sett. Första stoppet var sjukvÄrden dÀr han hade mött en lantbrukare med benbrott. Summan av det hela blev att Reinfeldt kunde konstatera att vÄrdköerna Àr för lÄnga samt att toppstyrningen av vÄrden inte Àr nÄgon bra lösning. Moderaterna vill privatisera vÄrden och kontrollera resultatet med hjÀlp av nya mÀtpunkter.

Skolan fick ett besök, dÀr kunde Reinfeldt konstatera att det behövdes ökade resurser och enklare styrning av skolorna för att tydliggöra syfte och mÄl. Sossarnas, VÀnsterns och Miljöpartiets förslag om stopplag var inte bra tycket Reinfeldt.

Jobben var nÀsta punkt i talet, Reinfeldt hade besökt arbetsförmedlingen i Ljungby. Han illustrerade sedan det Socialdemokratiska sÀttet att redovisa antalet arbetslösa, de var hÀr lite drygt 400 stycken. Med detta besked skulle sossarna vara nöjda och gÄtt dÀrifrÄn enligt Reinfeldt. Han frÄgade dock om det inte fanns fler som var pÄ praktik och liknande. Jo, fick han till svar ett par hundra i arbetsmarknadstekniska ÄtgÀrder fanns det, och lÄngtidsjukskrivna och förtidspensionerade. Sammanlagt var detta drygt 1.500 personer. Att sossarna nÄr arbetslöshetsmÄlet rÄder ingen tvekan om, men Àr det bra sÄ?? (med tanke pÄ hur dom gjort det).

Fyra mÄl rÀknades upp för att förbÀttra arbetsmarknaden
1. Det skall löna sig att arbeta
2. Det skall vara en större skillnad (i pengar) mellan att arbeta och vara arbetslös
3. Företagrna mÄste fÄ underlÀttnader.

Det skall ske genom stöd till de sÀmst stÀllda, ökat stöd till arbetsförmedlingarna och att arbetsförmedlarna arbetar nÀrmare företagarna. Det skall vara möjligt att med rimliga kostnader anstÀlla personal och det skall löna sig att behÄlla företaget i Sverige.

NÀsta nedslag i Sverige skedde i en förort, han mötte ett brottsoffer som vittnat. Nu Ängrade sig brottsoffret eftersom gÀrningsmannen var fri och inte riktigt tillfreds med att nÄgon vittnat mot honom. I dessa personers verklighet undviker man polisen och bygger istÀllet nÀtverk dÀr man söker en starkare person som kan hÄlla tillbaka eventuella vedergÀllningar. HÀr menade Reinfeldt att ökade resurser mÄste tillföras fÄ att fÄ bort den alternativa strukturen som lever parallellt med Sveriges lagar. En enklare och tydligare styrning av verksamheten behövs inom detta omrÄde. Som det Àr nu förvÀntas vi (folket) att agera lagupphÄllare, det Àr inte bra poliser mÄste finnas och synas, samtidigt skall gÀrningsmÀn hjÀlpas bort frÄn kretsarna i det kriminella umgÀnget.

Mot slutet kritiserade Reinfeldt regeringen och stödpartierna samtidigt som han framhÄll att han var stolt över att kunna sÀga att en röst pÄ honom Àr ocksÄ en röst pÄ de andra i alliansen. Han jÀmförde umgÀnget mellan allliansen och mellan stödpartierna och sossarna. De trÀffas inte, de stÀller ultimatum, de krÀver saker för att kunna övervÀga ett samarbete, men framförallt de gillar inte varandra. Vi (alliansen) trÀffas och pratar med varandra, vi diskuterar och kommer överrens och framförallt vi gillar varandra!! Tur att det finns alternativ för Sverige!!!

Detta var avslutningen pĂ„ talet som ocksĂ„ fick de klart starkaste applĂ„derna. Talet var upplagt lite som ett fyrverkeri lugnt och fint i början sedan lite intensivare och avslutades med ett riktigt blixtrande crescendo. Fredrik Reinfeldt gav ett avslappnatoch lugnt intryck han verkade trygg, trots det var applĂ„derna inte speciellt mĂ„nga eller kraftiga, förrĂ€n pĂ„ slutet. NĂ„got som jag tyckte var anmĂ€rkningsvĂ€rt var att han nĂ€mnde bara ”alliansen” (ordet) tvĂ„ gĂ„nger, HĂ€gglund talade mycket mer om alliansen och nĂ€mnde ordet oftare, jag trodde att det skulle bli lite av ett mantra hos allianstalarna. Talarstolen var idag utbytt mot ett genomskinligt podium, vitsen vet jag inte riktigt men man sĂ„g hela Fredrik och det kanske var ett sĂ€tt att visa att han inte gömmer sig bakom nĂ„got…vad vet jag??

UPPDATERING 2005-07-05 21:41
De demonstranter som vid de tidigare talarna visat sitt missnöje med fastighetspolitiken visade idag att de inte var nöjda med Moderaternas fastighetspolitik heller…

Jag kĂ€nner en viss oro angĂ„ende Reinfeldts tal nĂ€r han sĂ€ger att det skall löna sig att arbeta. Jag hĂ„ller till full med om att det Ă€r galet nĂ€r man för mer i arbetslöshetsbidrag Ă€n vid ett vanligt arbete, men jag misstĂ€nker att vi har olika lösningar pĂ„ problemet. Jag skulle vilja att det arbetades för att lönenivĂ„erna stiger men jag misstĂ€nker att Moderaterna tar den enklare vĂ€gen genom att sĂ€nka arbetlöshetsbidraget, det Ă€r galet i mina ögon…

2005-07-04

Miljöpartiet

av kl. 22:10. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Idag var det sÄ Miljöpartiets tur att tala i Almedalen. Lotten hade fallit pÄ Maria Wetterstrand. Publiken uppskattades av polisen till 350, men bÄde polismannen och jag kom fram till att det mÄste varit fler Àn gÄrdagen sÄ ta den siffran med en nypa salt. SjÀlv Àr jag dÄlig pÄ att bedöma folkmÀngd sÄ jag ger ingen egen siffra. VÀdret var mycket bra, en svag bris drog in under talet men inget som störde direkt. Wetterstrand talade i 20 minuter vilket var lite snopet att det tog slut sÄ snabbt. Det korta talet kan bero pÄ att Alexander Chamberland, som var förtalare, fick rÀtt mycket tid och utnyttjade den till ett engagerat tal i gammal klassisk agitatorstil om vÀrldslÀget i stort och fattigdomen i synnerhet.

Wetterstrand inledde med att beklaga att det inte gick att bada pĂ„ grund av algblomningen, hon fortsatte med att rada upp en massa upprop som finns till höger och vĂ€nster, men hon saknade ett….Östersjöupproret. Hon gick pĂ„ djupet i frĂ„gan och kom in pĂ„ fisket, ”fiska mindre för att fĂ„nga mera” var hennes förslag, sedan förklarade hon hur det skulle gĂ„ till.

NÀsta punkt pÄ dagordningen var fattigdomen och snedfördelningen av de ekonomiska resurserna. Hon pekade pÄ den ökade energiÄtgÄngen i Kina och Indien allteftersom de gÄr över till vÀstvÀrldens högkonsumerande livstil som gör att oljan försvinner i allt snabbare takt.

Wetterstrand pekade pÄ Kristdemokraternas förslag om att sÀnka bensinskatten och gav det tummen ner. Hennes förslag var att sÀnka skatten pÄ arbetet istÀllet.

VĂ„rd och omsorg blev nĂ€sta punkt i talet, dĂ€r resurser mĂ„ste tilföras, den ökade sexualiseringen i samhĂ€llet var ett problem som belystes. DĂ€refter var det dags att kritisera alliansen, hĂ€r citerade Wetterstrand sin kollega Peter Eriksson, ”fyra nyanser av grĂ„tt”.

Avslutningsvis beskrev Wetterstrand hur röstande pĂ„ andra partier kan hitta ett alternativ i MP om de tycker att det ”vanliga” partiet gjort dĂ„ligt ifrĂ„n sig. HĂ€r inkluderades samtliga riksdagspartier. Ett av slagorden för kvĂ€llen var ”Utan miljöpartiet stannar Sverige”, det var nog dĂ€r de starkaste applĂ„derna kom ocksĂ„.

Även idag fanns det en motdemonstration, de efterlyste en fastighetspolitik hos miljöpartiet. Det verkar som att de kommer att bli ett stĂ„ende inslag vid talen…vi fĂ„r se om nĂ„got parti fĂ„r godkĂ€nt pĂ„ fastighetspolitiken…jag tvivlar.

Maria Wetterstrand verkade avslappnad och var direkt med pĂ„ noterna nĂ€r publiken ville applĂ„dera. Trots att hon valt talarstol istĂ€llet för ett högt bord (som HĂ€gglund hade) sĂ„ gav hon ett ledigt och vant intryck. Jag gillade att hon till största delen förde fram vad partiet ville och undvek nĂ„got sĂ„ nĂ€r pajkastning mot andra partier, Ă€ven om Kristdemokraterna fick sig en rejĂ€l slĂ€ng efter gĂ„rdagens tal. InnehĂ„llsmĂ€ssigt var det inga större överraskningar Ă€ven om jag skulle föredragit dels ett lĂ€ngra tal samt mer pĂ„ politiken utanför miljöfrĂ„gorna, men samtidigt sĂ„ Ă€r det deras Ă€mne sĂ„ det mĂ„ste betonas…eller…

Kulturpartiet

av kl. 17:49. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

logga - kulturpartiet

HĂ€r i Almedalen har Kulturpartiet skapat en hel del förvirring…sĂ€gs det. Alla verkar tveka om seriösiteten kring partiet. Jag tror att de Ă€r mycket seriösa men jag tror inte ett skvatt pĂ„ att de skall bilda ett parti. Detta Ă€r bara ett mycket lyckat marknadsföringstrick eller vĂ€l genomförd lobbing…hur man nu ser pĂ„ det. En sak Ă€r sĂ€ker, dom har lyckats med att skapa ett s(n)urr kring det hela, vilket antagligen ocksĂ„ Ă€r meningen.

2005-07-03

Kristdemokraterna

av kl. 21:47. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Ja sÄ var Politikerveckan igÄng. Kristdemokraternas Göran HÀgglund inledde det hela. VÀdret var suverÀnt, vindstilla och lite över tjugo grader. Mellan 400 och 450 personer hade sökt sig ner till Almedalen för att höra pÄ en koncentrerad HÀgglund som talade i ca 40 minuter.

I inledningen gav han ett lite stelt intryck, gick hÄrt efter manus och körde vid flera tillfÀllen vidare trots att publiken visade tendens till att börja applÄdera. Han lugnade sig efter ett tag och försökte lÀsa samspelet med publiken vilket dÄ blev nÄgot bÀttre. Efter ett tag kom en del skÀmt, de flesta gick hem men nÄgra blev det pinsamt tyst efter, hÀr skall man nog skylla mer pÄ talskrivaren Àn pÄ HÀgglund.

ÄmnesmĂ€ssigt var det inga överraskningar, han började med att tala om energin som skall bli billigare och sĂ€krare samt mer miljövĂ€nlig. DĂ€refter talade han om vad alliansen vill Ă„stadkomma, vilket förvĂ„nade mig lite, men de kanske behöver varje tillfĂ€lle som ges i och med att de inte kan tala tillsammans.

Etiken var nĂ€sta punkt dĂ€r han fokuserade pĂ„ de svaga och drog paralleller med bland annat Live8. Civilkuragelagen förklarades och familjens möjlighet till att bli den trygghet som behövs togs upp. DĂ€refter fick koalitionen det hett om öronen, MP’s sprĂ„krör ifrĂ„gasattes om de inte skulle byta titel till provrör, Peter Erikssons interna och numer öppna brev citerades. Slutligen drog HĂ€gglund i detta avsnitt till med att mĂ„nga svenskar nog satt nu pĂ„ verandor och balkonger och sjöng melodin ”Drömmen om Elin”, men det gjorde inte Lars Ohly, han sjöng ”Drömmen om Lenin”.

SysselsÀttningsproblemet togs upp, HÀgglund vill ha startlagar inte stopplagar. DÀrefter gled han in pÄ skolan, först skoluniformen och sedan arbetsro i skolan samt utbildning av lÀrare att lÀra sig handskas med mobbing, samt att fler vuxna skall in i skolvÀrlden.

Statens finanser förbryllar HÀgglund, nu har Sverige ett överskott men liksvÀl bibehÄlls skattetrycket, vilket Àr galet anser han. Bensinpriset bör sÀnkas för att frÀmja utvecklingen frÀmst pÄ landsbygden.

Starkaste applÄder kom i samband med att HÀgglund tog upp fastighetsskatten som han ansÄg skall slopas. HÀr var ocksÄ en tyst motdemonstration som menade att fastighetsskatterna inte skall tas bort.

Sammantaget gjorde HĂ€gglund bĂ€ttre ifrĂ„n sig Ă€n vad jag vĂ€ntat, han stakade sig endast vid ett fĂ„tal tillfĂ€llen och verkade gilla att tala nĂ€r han vĂ€l blev varm i klĂ€derna och kunde justera tempo efter publikens reaktioner. Talet var vĂ€l disponerat med en liten övervikt Ă„t skolpartiet som blev lĂ„ngt. Det enda jag reagerade pĂ„ direkt sĂ„ hĂ€r var att han ville ha mer miljövĂ€nlig energi samtidigt som han vill sĂ€nka bensinpriset…men det Ă€r vĂ€l bara jag som Ă€r petig 😉

[bloggen sponsras av Reecoy Entertainment.]

Bloginfo. Denna blogg förs av Günther Fliesenburgh. Innehållet speglar Fliesenburghs personliga åsikter och är inte nödvändigtvis sammanfallande med Reecoy Entertainments åsikter.

Interna länkar:

Senaste kommentarerna:

Kategorier:

Sök på bloggen:

Arkiv:

augusti 2022
M T O T F L S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meta:

Günther har även en sidoblogg med lite längre inlägg
Günther's Betraktelser

Favoritbloggar:

guntherannonser - Ragazze nella cucina

Bloggen har 904 inlägg och 1,400 kommentarer,
fördelade på kategorier.
Sidan laddades på 0.000 sekunder.