Günther Fliesenburgh ger sin syn – i kortversion – på verkligheten.

Välkommen.

2013-04-28

Försvarspolitiken

av kl. 09:46. Arkiverad under Samhälle

Veckans absolut roligaste måste vara reaktionen på att Ryssland haft övning i Gotlands närhet utan att Sveriges försvar sänt upp flygplan för att kontrollera verksamheten. Förvåningen har varit stor hos vissa personer att försvaret inte aktivt reagerat på den övning som varit aktuell. Det har ju varit helt självklart för vem som helst att vi skulle hamna i detta läge. Det är enkel ekonomi som lätt kan appliceras på hushållsekonomi, skär du ned i hushållsbudgeten måste du köpa billigare varianter av det du köpt tidigare och skär du ned hårt i budgeten måste du stryka bort vissa saker från inköpslistan.
Nu står oppositionen på barrikaderna och menar att detta är helt åt skogen, och det har dom ju på sätt och vis rätt i. Men jag är inte övertygad om att det sett annorlunda ut med en annan regering.

Men hur hamnade vi här då?
Det svaret är ju lika enkelt. Om man tittar bakåt i försvarsutvecklingen, från andra världskriget fram till idag, så har politiken gått i en bestämd riktning… egentligen. Sverige har dock officiellt försökt flagga för att vi är stolta och oberoende, men så har det ju inte varit i verkligheten. Det är lika bra att Sverige tar nästa steg och bekänner sida. Vi har hela tiden lutat oss mot NATO och litat på att de skall hjälpa oss, och det läge vi har nu i försvaret så klarar vi inte oss utan NATO. Men det kanske är så att regeringen styrt politiken åt detta håll för att få över opinionen bland det svenska folket för att acceptera ett medlemskap. Det skall bli intressant att se vart retoriken styr de närmsta veckorna.

2008-07-06

Mera om FRA-lagen

av kl. 20:13. Arkiverad under Samhälle

Läser på EUobserver att det nu är nära till ett avtal mellan EU och USA som innebär att man skall kunna utbyta information om datatrafik gällande bland annat korttransaktioner, resehistorik och surfvanor. Personlig information skall inte användas står det… Min fråga är då om inte de tre tidigare nämda sakerna är personliga… Jag drar i alla fall den slutsatsen att FRA-lagen drevs igenom för att legitimera eventuella utbyten mellan Sverige/EU och USA nu när den här typen av aktiviteter blir alltmer offentlig. Jag håller dock fast vid min tidigare synpunkt att jag tror att detta är bara  en del av spaning/informationsinhämtning som pågår.

2007-10-09

Tragiskt…

av kl. 16:28. Arkiverad under Samhälle

Det är tragiskt det här med all ungdomsvåld som spritt sig. Nu i veckan var det främst två händelser där tonåringar dog ”omotiverat”.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över var föräldrarna och samhället varit under tiden. Speciellt i fallet där en äldre man sköt mot ungdomarna. Om tidningsrapporteringen stämmer skall mannen ha gjort flera polisanmälningar om att ungdomarna varit ute och trakasserat honom och familjen. Polisen har, enligt det lilla jag läst i tidningarna, inte ansett sig kunna göra så mycket. Jag undrar om inte Polisen skulle kunnat kontakta sociala i alla fall och kanske även uppmärksammat föräldrarna på problemen.

Tyvärr märks det även i en sån liten stad som Visby att föräldrarna tappar/släpper kontrollen över sina ungdomar och låter dom spöa skiten ur varandra eller oskyldigt förbipasserande. Det är trist att det går åt det hållet var tog det samhälleliga ansvaret vägen? Vart tog föräldrarnas ansvar vägen? Vart tog medborgarnas ansvar vägen? Finns det ingen idag som bryr sig om vad som händer ”där ute”??

2007-04-24

Ohejdad reklam för Gotland

av kl. 11:27. Arkiverad under Samhälle

Gotland har haft en tveeggad inställning till turismen sedan lång tid tillbaka, men det verkar som att denna inställning nu sakta vrider åt ett håll. Mer om detta strax, först det senaste om hur Gotland skall marknadsföra sig.

Gotland kommer att tillämpa mobiltelefonerna i den senaste versionen av marknadsföring av ön. Vad jag har förstått går det ut på att man via en karta som visas på telefonens display skall kunna få mer information om olika platser på ön. Det är Gotlands Turistförening som håller i projektet och informationen är i stort densamma som finns på deras hemsida. I väntan på att detta kommer igång kan jag rekommendera deras broschyr Se & Göra – Gotland 2007 (pdf – 3.06MB).

Gotland har varit föremål för turism sedan mitten på 1800-talet, då var Gotland främst känt som kurort. Med tiden har detta svängt till att under 1970-talet bli cykelturisternas ö, under 80-talet kom partyfolket, under 90-talet började utländska turister köpa sig sommarstugor på ön. De senaste åren har man försökt fokusera på att locka till sig mer folk med natur och kultur som främsta intressen. Parallellt med denna utveckling har en diskussion svallat om huruvida Gotland tål mer turister eller inte. Denna fråga har dock sjunkit undan alltmer de senaste åren. En anledning kan vara att jordbruket som varit en mycket stark näring nu tappar mark, både mentalt och i verkligheten. Många markägare har upptäckt att det går att göra sig en rejäl hacka på att antingen sälja av mark eller att bygga tillfälligt boende för turister.

För 5-10 år sedan var vi några som diskuterade Gotlands framtid. En av idéerna som kläcktes var att det skulle byggas en ny stad på Gotland. Många höjde på ögonbrynen och skakade på huvudena åt denna idé. Idag ser vi hur idén lanseras utan att någon tycker att det är speciellt märkligt. En annan idé vi hade som också ratades då var att hyra in fartyg som skulle förstärka hotellkapaciteten under sommaren och eventuellt användas till studentboende under lågsäsong, nu börjar det diskuteras om det inte vore en smart idé.

Det är roligt att se att utvecklingen har hunnit ikapp de idéer som fanns, men vad som är speciellt roligt är att det verkar som att turismen nu alltmer betraktas som en viktig näring och stöds av alltfler åretruntboende på ön.
Välkumne till vår vackre ö!

Mer information om gotland:
Besöksplatser på Gotland
Gotlands Turistförening
Turisthistoria
Mina tidigare inlägg om Gotland (på gotlanning.se)

2007-04-08

Posten är ute och cyklar

av kl. 08:24. Arkiverad under Samhälle

Posten har ju på senare tid lobbat för att dra ner på servicen. Ibland undrar man.. eller jag i alla fall… vad det är som gör att ett företag känner att dom inte vill göra det som dom är satta att göra. Senast i raden av exempel kan jag hämta här ifrån stan. Kommande vecka läggs en butik ner, denna butik har paketutlämning. Den butik som ”antagligen” (inget besked har getts ännu) kommer ta över paketutlämningen öppnar den 9 maj, alltså ett glapp på tre veckor.

Tro nu inte att Posten gått ut och informerat om hur man skall göra om man råkar få ett paket under dessa tre veckor. Nu kommer det säkert att lösa sig på något sätt, men det vore trevligt att få information om hur Posten tänkt att lösa det…

Fast går man i på Postens hemsida och läser deras trycksak Posten – Framtidens logistikföretag (pdf – 2,6MB) om hur duktiga de är på logistik så blir man orolig. Så här beskriver Posten hur dom hanterar en försändelse som skickas från Jukkasjärvi till Vamlingbo.

illustration - posthantering 

Varför i jisses namn kör dom till Vamlingbo innan flyget landat i Visby?? Är det inte bättre att vänta in flyget för nu får dom ju köra två gånger eftersom dom upptäcker att brevet inte är med första gången dom kör söder ut på Gotland. Inte så smart tänkt där va Posten????
Eller har jag missat något fiffigt i kråksången här??

Man kanske borde vara mer orolig över hur Posten hanterar försändelserna än vad man är….

2007-04-01

Nytt om statskuppen

av kl. 10:44. Arkiverad under Samhälle

Det verkar pågå ett intensivt arbete i regeringshögkvarteret för att stävja och i förlängningen häva statskuppen här på Gotland. Det verkar som regeringen kör på den mjuka linjen till att börja med, men ärligt talat förstår jag inte tankegången bakom deras utspel.

I en artikel beskriver regeringen hur Stockholmare skall få rabatt för att åka till ön. På sätt och vis kan det ju öka inkomster och pengarullningen på ön, men samtidigt innebär det ett ökat inslag av icke-gotlänningar, och har jag förstått kuppmakarna rätt så är det antalet gotlänningar på ön som skall öka, inte antalet tillfälliga besökare. Dessutom trycker regeringen hårt på att Stockholm och Gotland skall ingå i en enda storregion, detta kan vara ett fatalt missgrepp eftersom just diskussionen om  storregionen är en av orsakerna till att Gotland nu upplever en statskupp.

Nåväl vi får se hur det utvecklar sig under dagen…

Statskupp!!

av kl. 08:54. Arkiverad under Samhälle

Tidigt i morse genomfördes en statskupp här på Gotland. Som ni kanske vet har det sedan lång tid tillbaka funnits krafter som vill ”frigöra” Gotland från det svenska styret. Tidigare grupperingar har aldrig lyckats samla den skara av nyckelpersoner och skapa den opinion på ön som krävts för att genomföra statskuppen. Men nu har det skett, med fredliga medel togs nyckelpunkterna i besittning tidigt i morse.

Som vanlig öbo har vi inte märkt så mycket, det är främst lokalradion med chefen Tuva Eterén som gått ut och meddelat att en statskupp är genomförs. Andra som är inblandade i denna gotländska frihetskamp är i stort sett alla nyckelpersoner på Gotland, Landshövding Henry Rixén, Polischefen Lisa Rättrådig, Biskopen David Tronér, Miltärchefen Björn Kraft, Näringslivets starke man Knut Silverpenning, Tingsrättens ordförande Kajsa Kavat och Länsrättens ordförande Mona Lagén.

Än så länge har jag inte sett eller hört något om hur de har tänkt sig Gotlands framtid men det lär komma fler besked under dagen. En offentlig presskonferens är utlyst till kl. 14.00 vid deras högkvarter som ligger i ett hus på det numera nedlagda militärområdet P18.

Det skall också bli intressant och se hur regeringen behandlar den här krisen. Som det ser ut på pappret har dom ju inget som helst stöd (maktmässigt) kvar på ön, så de måste frakta hit poliser eller militärer för att återta ön, och det blir nog inte det lättaste, för har en gotlänning bestämts sig så blir det så. Yttre makter lär få problem att landstiga på ön, det smartaste är nog att börja med en mjuk linje och en medlare från regeringens sida.

Nåja, det ser ut att bli en spännande dag på ön i alla fall, jag rapporterar konterniuerligt så fort jag vet något mera!!!

/Günther Fliesenburgh från den självständiga staten Gotland. 

2007-03-27

Elefantens dans

av kl. 10:32. Arkiverad under Samhälle

Han må ha dansat med kossan Doris, men nu har vi i fyra entimmesprogram kunnat beskåda en mindre graciös elefantdans där ”sanningen” om att leda ett land kommit fram. Jag tror inte att detta var det sista vi såg av forne statsministern, han har säkert sett till att det kommer ytterligare en dokumentär efter hans död där han ondgör sig över var och en i Sverige som var så dumma att dom inte röstade på honom.

Till hans försvar kan man ju föra att det har bara visats fyra timmar av över hundra timmar material, och det skulle kunna vara så att tv-redaktionen bara valt ut de allra snaskigaste delarna. Samtidigt så har ju detta urval gjort det svårare för SVT och Fichtelius att göra en liknande dokumentär nu med Reinfeldt (eller Sahlin.. beroende på hur dom tänker).

Själv tycker jag att det känts lite tråkigt att se allt detta, en ständigt missförstådd Persson som inte för sitt liv kan förstå varför inte alla reagerar och agerar precis så som han har planerat. En annan ”kul” detalj var han hyllande av Aftonbladet i samband med tsunamikatastrofen för att sedan totalt såga samma tidning när dom rapporterade lite för mycket om hans herrgårdsbygge i Sörmland… snacka om lappkast…

Nä, det känns bara märkligt att han lyckats få fyra timmar i TV efter att han slutat och att han får stå oemotsagd i rutan… eller ens sitta med och kommentera nu i realtid. Det hade varit betydligt intressantare om man kunde få höra om hur han tänkt och planerat i politiken… istället för att få höra de oändliga personpåhoppen han pysslat med nu… nåja han har ju höjt ett par personer också… Per Nuder, Lars Danielsson och Helen Euards…

Det skall bli intressant och se om Sahlin eller Reinfeldt har nappat på idén… och om dom får samma möjlighet…

2007-03-19

Sahlin skall flytta berg

av kl. 17:18. Arkiverad under Samhälle

Jaha, då har det äntligen slagits fast att Mona Sahlin skall leda Socialdemokraterna ett tag framåt. Jag vet inte om jag är så värst avundsjuk, det är ju inget lätt jobb hon har framför sig. I sitt installationstal sa hon att man skulle återerövra väljarna man tappat. Hon sa också att inför nästa val skall ett regeringsalternativ finnas från start, likt alliansen.

Centerpartiets Maud fick frågan om hon ansåg att det skulle vara lättare att samarbeta med sossarna nu när dom fått en kvinnlig partiledare. Maud svarade att samarbetet i deras allians fungerar utmärkt och att hon (Maud) inte har reflekterat på den saken.

Jag undrar i mitt stilla sinne hur Mona skall få det här att gå ihop… å ena sidan skall hon plocka väljare från högern som av en helt klar anledning lagt sin röst där. Å andra sidan skall hon skapa ett samarbete mellan partier för att kunna visa upp ett slagkraftigt alternativ inför nästa val. Rent logiskt så bör hon ju vända sig åt vänster och plocka upp vänsterpartiet och sedan miljöpartiet för att få ihop den skara som krävs. Nu finns det i och för sig att något nytt parti dyker upp och lägger sig mitt emellan sossarna och högerblocket vilket kan bli ett lyckosamt inträffande för Mona.

Huvudproblemet kvarstår ändå, Sahlin måste söka stöd till vänster för att ta röster som gått till höger, en svår ekvation som kan bli mycket tuff att få ihop… vi får se om hon har något ess i blusärmen.

2007-01-07

Nyfiken

av kl. 19:24. Arkiverad under Samhälle

Nyfiken i en strut… nyfiken är man väl alltid mer eller mindre. Så här i årsskiftestider går man (öhh, jag i alla fall) och funderar över vad som varit och vad som koma skall. Mina funderingar i år har varit mycket spretiga, från att undra hur det egentligen gick för tjejen i klassen på högstadiet som hade problem redan då. Hur det gick för tjejen som gick fotoutbildning på Gotland som jag ”råkade” träffa på många gånger.

Jag har också funderat på vad som har hänt med den legendariske ljudteknikern/producenten/programledaren/etc Gunnar ”kulan” Kugelberg som regerade på P3. Vad hände med Sam Brown?? Joo du vet hon med jättehitten ”Stop!”. Och vad hände med TV3’s väderflicka Åsa Fröberg??

Detta är saker jag funderat på dessa helger, jag har även funderat på att försöka ta reda på vad som hänt… men då försvinner ju mysteriet och det blir inte lika spännande, så än så länge har jag inte efterforskat något i saken/sakerna.

Något annat som jag funderat över är varför kommunen väljer att låta vissa delar av Visby stadsmur vara obelyst på kvällar och nätter medan andra delar är upplyst. Det har inte med antalet folk som rör sig omkring muren för det är ungefär lika många överallt, kanske något mindre nere vid havet nu på vinter. Nu tycker kanske några att det är väl inte så mycket att dividera över an gammal mur och om det lyser några strålkastare på den eller inte, och det har dom mycket rätt i… om det inte hade varit för en liten detalj. Det är nämligen så att vi har fått en ny återlämningsstation här i Visby och där har man minsann satt upp tre höga master fullsmäckade med halogenlampor som lyser hela nätterna igenom på skräp, kartonger, sopor och annat som folk har ratat och slängt ut ifrån hemmen. Dessa lampor har dessutom en sådan styrka att de sprider sitt stickande blåaktiga sken långt utanför återlämningsstationens stängsel och taggtråd. Med långt menar jag mellan 500-800 meter, nästan så det når fram till ringmuren men inte riktigt.

Jag har då en stilla undran hur det kan komma sig att kommunen väljer att lysa upp avfall och skräp istället för vår stadsmur, borde inte Visby (som är utsedd till världsarv av UNESCO) ta till vara muren före avfall och skräp.. men vad vet jag en simpel medborgare i en stor kommun…

[bloggen sponsras av Reecoy Entertainment.]

Bloginfo. Denna blogg förs av Günther Fliesenburgh. Innehållet speglar Fliesenburghs personliga åsikter och är inte nödvändigtvis sammanfallande med Reecoy Entertainments åsikter.

Interna länkar:

Senaste kommentarerna:

Kategorier:

Sök på bloggen:

Arkiv:

maj 2024
M T O T F L S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meta:

Günther har även en sidoblogg med lite längre inlägg
Günther's Betraktelser

Favoritbloggar:

guntherannonser - Ragazze nella cucina

Bloggen har 904 inlägg och 1,400 kommentarer,
fördelade på kategorier.
Sidan laddades på 0.000 sekunder.