GĂŒnther Fliesenburgh ger sin syn – i kortversion – pĂ„ verkligheten.

Välkommen.

2014-10-26

GotlÀndska skorpor med Italienska rötter

av kl. 11:47. Arkiverad under Mat & Dryck


Kardemummaskorpor och Saffransskorpor
Det gotÀndska företaget Gutebollen har skorpor av premiummodell i sitt sortiment. De kallas kakskorpor och det Àr en mycket bra beskrivning. Jag har testat Kardemummaskorpor och Saffransskorpor. Jag gillar detta Àven om de Àr i sötaste laget, speciellt Kardemummaskorporna. Men saffransskorporna Àr perfekta till min kopp med te. Det blir ju inte sÀmre av att de Àr gjorda pÄ gotlÀndska Àgg och gotlÀndskt vetemjöl. Det högre priset gör dock att det blir en guldkant i tillvaron mer Àn nÄgot som avnjutes varje dag.

2014-06-16

Öltest – Barlingbo Bryggeri

av kl. 19:47. Arkiverad under Mat & Dryck

Barlingbo bryggeri prototyper 2014

Barlingbo bryggeri prototyper 2014

Det lilla Barlingbo Bryggeri (http://www.barlingbobryggeri.se) pĂ„ Gotland har pĂ„ rekordtid lyckats fĂ„ igĂ„ng produktion. Man har nu fyra olika sorter i sortimentet, dock skall jag redan nu pĂ„peka att det rör sig mer om prototyper Ă€n fĂ€rdiga fullfjĂ€drade ölsorter. Vid tiden för inköp av ölflaskorna fanns inte IPAn ”Galgbacken” tillgĂ€nglig tyvĂ€rr. SĂ„ det Ă€r de tre övriga, Bysen, BĂ„nsen och gumsen som vi har testat.
Först ut Àr Bysen, en veteöl, den Àr lite bÀrnstensbrun till fÀrgen och har en imponerande skumkrona, det har alla tre ölen. Smaken Àr lite lÀtt syrlig, en frisk smak. NÄgon eftersmak hÀnger inte kvar utan den dör i princip pÄ en gÄng. Den har en viss dragning Ät ale, med tanke pÄ att veteöl inte stÄr högt i kurs i gruppen sÄ förvÄnar denna pÄ ett positivt sÀtt.
Andra ölen som vi provar Ă€r BĂ„nsen. Det Ă€r en brown ale som Ă€ven den Ă€r vĂ€l balanserad men tyvĂ€rr tenederar den till att bli lite trĂ„kig, det Ă€r inget som sticker ut eller spetsar till smaken pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Även denna öls smak dörmycket snabbt.
Sist ut Ă€r Gumsen, en porter. TyvĂ€rr finns en smak av jĂ€st kvar i denna. Det pĂ„minner alldeles för mycket om de första egna bryggningsförsöken man gjorde i hemmet pĂ„ fĂ€rdiga satser pĂ„ 80-talet…
Lite förvÄnande för oss sÄblir Bysen, veteölen, vinnaren av dessa tre!

2014-04-18

PÄsköls-test

av kl. 17:20. Arkiverad under Mat & Dryck
S:t Eriks PÄsköl och pÄskale samt Pumpvikens pÄsköl och Wisby pÄsköl

PÄskölstest 2014

DÄ har det blivit dags för det Ärliga testet av pÄsköl. DessvÀrre blev urvalet mycket begrÀnsat i Är pÄ grund av att jag inte köpte alla sorter i början av april. NÀr jag skulle köpa in öl inför testet fanns endast en sorts pÄsköl kvar pÄ Systembolaget hÀr i Visby.
De pÄsköl jag hann att köpa var S:t Eriks bÄda sorter samt Pumpvikens och Wisbys pÄsköl.

Vi börjar med duon frÄn S:t Eriks bryggeri, Mathias Dahlgren (pÄsköl) och Jessica Heidrich (pÄskale) har gÄtt upp mot vandra förut. Resultat blir dock detsamma denna gÄng, Dahlgren levererar en mycket vÀlbalanserad öl pÄ grÀnsen, men absolut inte övertrÀdande, grÀnsen till trÄkigt lagom. Heidrich levererar en öl med mycket karaktÀr, dock lite tillbakahÄllen jÀmfört med tidigare omgÄngar. BÄda Àr mycket goda, men passar bÀst vid olika tillfÀllen, Dahlgrens till maten, och Heidrich som avrundning efter maten.

Pumpvikens PÄsköl frÄn NynÀshamns Ängbryggeri hÄller, precis som förra Äret, mycket hög klass. Den Àr lÀttdrucken och har en viss karaktÀr i form av frÀsch-het (lite citrus) och en kort eftersmak som ger matens smaker utrymme. Enda nackdelen Àr att styrkan Àr uppe pÄ 5,8 volymprocent.

Till slut har vi Gotlands Bryggeri och Wisby pÄsköl. Ja, jag bor i Visby och Àr vÀl partisk enligt vissa, men jag kan inte riktigt förstÄ vad de gjort hÀr, den Àr bara trÄkig. Inget som sticker ut, och den Àr inte heller vÀlbalanserad, hur dom nu lyckas med den bravaden. Det gör ont i mig men det hÀr Àr inte en öl jag kan rekommendera framför de andra tre jag testat.

Sammantaget kan jag konstatera att Jessica Heidrich, som för övrigt gĂ„tt frĂ„n ”Flying Beermaker” till ”Head Brewer” pĂ„ S:t Eriks bryggeri, fortfarande Ă€r Sveriges vassaste ölmakare. Dock vĂ€ljer jag i första hand antingen Pumpviken eller Dahlgrens pĂ„sköl till maten.

2013-06-21

Midsommar!!

av kl. 03:29. Arkiverad under Generellt, Mat & Dryck

Först och frÀmst, Glad midsommar!!

Vi har fortsatt att leta efter chokladkakor som vi inte redan testat och gav oss pÄ denna med viss skeptism.
Coop Ànglamark - blueberry dark chocolate
Coop Ă€nglamark – blueberry dark chocolate

Detta ser ut att vara en riktig ”feel good”-produkt. Den Ă€r ekologisk, Fairtrade-mĂ€rkt och Krav-godkĂ€nd. Kakaohalten anges vara 70 %. Smaken Ă€r god, fin chokladsmak och en nĂ„got subtil men naturlig blĂ„bĂ€rssmak som lyfter denna kaka till att bli en vĂ€ldigt behaglig och trevlig upplevelse. Enda smolket i bĂ€garen Ă€r att chokladmakaren har haft fingrarna i sojaburken bland annat. NĂ„vĂ€l, smaken Ă€r det inget fel pĂ„…

Se till att liv kan rÀddas om nöden skulle vara ute, delta i livbojsjakten:
Livbojsjakten med Trygg-Hansa FörsÀkringsbolag

2013-06-13

Coop Prima – Mörk Choklad Orange

av kl. 19:27. Arkiverad under Mat & Dryck

DÄ var det dags att testa lite choklad igen. Denna gÄng har vi letat i Coops hyllor och hittat Prima-serien, och hittat ekologisk choklad, halten anges vara 71 %.

Coop Prima - Mörk choklad Orange

Coop Premium – Mörk choklad Orange

Kakan innehÄller smÄ bitar av apelsin. Normalt sett Àr vi lite skeptiska till den hÀr typen av smaksÀttningar, man fÄr lÀtt kÀnslan att smaken och strukturen (bitarna) Àr sÀrskilda. I detta fall Àr det inte sÄ, istÀllet har apelsinsmaken fÄtt stÄ tillbaka. SÄ vi har hÀr en chokladkaka med utprÀglad och god chokladsmak, men som sagt apelsinsmaken Àr mycket klen. Det Àr lite synd tycker vi, speciellt eftersom den apelsinsmak som finns dÀr inte Àr konstlad, utan kÀnns naturlig och god, inte konstlad som det lÀtt blir och som vi kÀnt i sÄ mÄnga andra kakor.

2013-04-13

BlÀÀ…

av kl. 11:44. Arkiverad under Mat & Dryck

Jahaja, du har vi mött ett nytt lĂ„gvattenmĂ€rke i chokladvĂ€rlden…

cavalier - hazelnuts and milk

Cavalier, Belgian choclate – Hazelnuts milk

Som du redan förstĂ„tt Ă€r vi inte imponerade av denna chokladkaka. Smaken Ă€r mĂ€rklig, syntetisk pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Hasselnötsbitarna Ă€r smaklösa, chokladsmaken Ă€r frĂ„nvarande, ja pĂ„ det hela taget en bedrövlig upplevelse. Man har inte lyckats hĂ„lla fingrarna borta frĂ„n sojaburken heller. Det enda positiva Ă€r Fairtrade-mĂ€rkningen, men den har ju ingen direkt pĂ„verkan pĂ„ smaken…

Tillverkarens hemsida www.cavalier.be

Gamla chokladtesthemsidan www.reecoy.com/choklad/

2013-04-01

PÄskölstest, del 4 (sista delen)

av kl. 11:57. Arkiverad under Mat & Dryck

Jaha, dĂ„ var det dags för sista delen av pĂ„skölstestet med en summering av vad jag tyckte i slutet. Som sagt var tanken att testet skulle vara klart innan pĂ„skhelgen, men en förkylning gjorde att det hela fördröjdes… I denna omgĂ„ng har jag testat Electric nurse, Easter ale (Hoppy amber ale).

Electric nurse, Easter ale (Hoppy amber ale)

Electric nurse, Easter ale (Hoppy amber ale)

HÀr har vi en öl med frisk smak, en aning bitter och lÀtt dragning Ät veteölshÄllet. TyvÀrr Àr jag ingen vÀn av veteöl sÄ den hÀr ölen passar inte mig riktigt.

Vad tycker jag dÄ sammantaget om Ärets pÄsköl?? Till pÄskmaten dricker jag helst NynÀs pÄsköl 2013, den Àr vÀlbalanserad med tydliga smaker utan att sticka ut i nÄgon riktning. Efter maten avrundar jag helst med S:t Eriks Easter double IPA, en kÀftsmÀll som slÄr ut/nollstÀller smaklökarna inför chokladfrosseriet.

2013-03-30

PÄskölstest, del 3

av kl. 19:01. Arkiverad under Mat & Dryck

Del tre, av fyra, av pĂ„skölstesten kommer hĂ€r. Denna gĂ„ng testas NynĂ€shamns Ångbryggeri, Pumpvikens PĂ„sköl 2013 samt Dugges PĂ„sklager.

NynĂ€shamns Ångbryggeri, Pumpvikens PĂ„sköl 2013 och Dugges PĂ„sklager

NynĂ€shamns Ångbryggeri, Pumpvikens PĂ„sköl 2013 och Dugges PĂ„sklager

NynÀs har hÄllt en hög kvalité sedan start och detta Àr inget undantag. Jag kan, smakmÀssigt, nÀrmast jÀmföra ders pÄsköl med Dahlgrens öl, fast nynÀs har lagt in mer karaktÀr i sin öl. Kort sagt en ypperligt god öl med mycket vÀlbalanserade smaker som faller mjukt och bekvÀmt pÄ min gom. Dugges pÄsklager Àr en öl av lite mörkare karaktÀr. Den har en viss, liten, dragning Ät Boddington. Dock Àr denna en aning mer bitter i smaken och har en viss frisk smak. Jag fÄr inte riktigt grepp om den, kan vara att lite av förkylningen hÀnger kvar Ànnu.

PÄskölstest, del 2

av kl. 18:45. Arkiverad under Mat & Dryck

Jaha, en förkylning satte tillfÀlligt stopp för fortsatt provsmakning, men följer del tvÄ och tre i snabb takt. I denna omgÄng har jag provat Nils Oscar, KalaspÄsköl samt Sigtuna, Dark easter ale.

Nils Oscar, KalaspÄsköl och Sigtuna, Dark Easter Ale

Nils Oscar, KalaspÄsköl och Sigtuna, Dark Easter Ale

KalaspÄskölen Àr frisk i smaken, lite dragning Ät citrus i smaken med en lÀtt bitterhet i smaken. Den Àr vÀlbalanserad, men jag tycker att den friska citrussmaken Àr aningen för framtrÀdande. Den andra ölen, Sigtunas dark aster ale kan lite elakt beskrivas som pÄskmust för vuxna. Det Àr en relativt mörk öl med en markant sötma. Kanske inte den öl jag i första hand vÀlje till pÄskbordet, men kan tÀnka mig efter maten.

2013-03-23

PÄskölstest, del 1

av kl. 06:50. Arkiverad under Mat & Dryck

DÄ var det dags att pröva nÄgra av de ölsorter som lanseras i samband med pÄsk. Vi börjar med tvÄ öl frÄn St:Eriks bryggeri.

PÄsköl - St:Erik - Easter double ipa - Mathias Dahlgren pÄsköl
St:Eriks, Mathias Dahlgren pÄsköl och Easter Double IPA

HÀr snackar vi yin och yang, Piff och Puff, sol och mÄne, svart och vitt, Bill och Bull, LÄngben och Musse Pigg, morgontidning eller kvÀllstidning, kort sagt motsatsernas parhÀstar. PÄ ena kanten har vi Dahlgren som levererar en mjuk, vÀnlig, stilla, tyst smekning levererad i butelj. Den Àr lagom, pÄ grÀnsen till trÄkig, dock utan att kliva över den grÀnsen. En god öl helt enkelt, lÀttdrucken. PÄ den andra kanten har vi Heidrich som har lyckats trycka i allt hon har i en butelj som Àr sÄ sprÀngdfylld av smakupplevelser att man nÀstan baxnar. Dessutom har hon pressat i alkoholstyrka sÄ att det rÀcker till och blir över. Oftast slÄr sÄ hÀr alkoholstarka ölsorter över och fÄr en spritig smak, men sÄ Àr det inte i detta fall. En frisk citrussmak levereras som en kÀftsmÀll, pÄ grÀnsen att tippa över till syntetisk smak, men den klarar sig precis. kort sagt en god öl med en massa upplevelser.

[bloggen sponsras av Reecoy Entertainment.]

Bloginfo. Denna blogg förs av Günther Fliesenburgh. Innehållet speglar Fliesenburghs personliga åsikter och är inte nödvändigtvis sammanfallande med Reecoy Entertainments åsikter.

Interna länkar:

Senaste kommentarerna:

Kategorier:

Sök på bloggen:

Arkiv:

augusti 2022
M T O T F L S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meta:

Günther har även en sidoblogg med lite längre inlägg
Günther's Betraktelser

Favoritbloggar:

guntherannonser - Spinster och Spinnster

Bloggen har 904 inlägg och 1,400 kommentarer,
fördelade på kategorier.
Sidan laddades på 0.000 sekunder.