Günther Fliesenburgh ger sin syn – i kortversion – pÃ¥ verkligheten.

Välkommen.

2005-07-09

Vänsterpartiet

av kl. 21:43. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Sist ut i politikerveckans talarstol var Vänsterpartiet med Lars Ohly som talare. Men det höll på att bli en knallsensation för presentatören sa först Lars Werner! Ohly skojade till det med att medge att han blivit något rundare men att han skulle blivit så rund så att man förväxlade honom med Werner hoppades han inte att han blivit. Precis som politiker och lobbyister hade de flesta åkt hem, eller också hade annat för sig, publiken nådde runt 150 personer. Ohlys tal var ganska precist 30 minuter långt. Temperaturen var något högre än igår, och solen sken som vanligt.

Förtalare var Tove Fraurud från vänsterns ungdomsförbund, hon gick hårt åt Moderaterna och Reinfeldt. Därefter berättade hon om de kurser i feminisiskt självförsvar som de anordnat för att ingjuta en trygghetskänsla i unga tjejer så att de vågar gå ut på kvällar och nätter.

Lars Ohly inledde med att tatla om terrorismen. Han pekade på att Folkpartiet nu var det minst liberala partiet eftersom de vill bugga, övervaka och kontrollera epost i jakten på terrorismen. Ohly menade att demokrati inte kan försvaras med inskränkningar. Demokratin måste försvaras och utvecklas.

Ohly fortsatte med en attack på borgerligheten och deras skattesänkningar som gynnar de rika. I moderaternas värld skall folk som är sjuka eller arbetslösa leva på 65% av lönen, detta drabbar de redan fattiga hårdas. Reinfeldt vill jaga dom med blåslampa. Den politiken leder till ökad utslagning och ökad könsmaktsdelning, fortsatte Ohly.

En direktörslön motsvarade 18 arbetares löner på 80-talet, idag motsvarar en direktörslön 54 arbetares löner. Det är fel politik att införa subventionerade hushållsnära tjänster. En bättre lösning enligt Ohly är att förkorta arbetstiden. Ohly fortsatte, vi tänker inte backa för en politik som stödjer männens överordning! Skillnaden mellan män och kvinnor måste upphöra!

Därefter avhandlade Ohly i snabb takt miljön, bostadspolitiken, EU och flyktningpolitiken. I miljöfrågan han ansåg att vi måste stimulera utvecklingen av grön (miljövänlig) teknik och bryta den nuvarande utvecklingen. Bostäderna är för dyra idag, det måste finnas fler hyresrätter för de som inte har råd att köpa egna bostäder. Det står till och med i en FN-stadga att var och en har rätt till en bostad. När det gäller EU känner många att hotet mot demokratin kommer just därifrån. Vänsterpartiet säger nej till en superstat. Sista punkten i den här delen av talet ägnades åt flyktingpolitiken. Ohly började med att konstatera att regeringen har fällts för brott mot de mänskliga rättigheterna. Låt oss istället skapa en politik med de mänskliga rättigheterna som grund.

Avslutningsvis intygade Lars Ohly att vi skall granska och avslöja borgarnas politik. Vi vill inte leva i ett samhälle där klassindelningen ökar. Låt oss istället skapa ett jämställt samhälle som är öppet och demokratiskt avslutade Ohly.

Jag tycker att det var ganska bra flyt i talet, även om vissa partier avhandlades väldigt snabbt. Talet hade dock en tydlig struktur och avslutades med ett antal slagord som även sammanfattade hela talet. All kritik var riktad mot Moderaterna eller alliansen, det var också deras förslag som ifrågasattes av Ohly. Talet innehöll ingen direkt kritik mot Socialdemokraterna eller Miljöpartiet, däremot kan man ju tolka vissa uttalanden om den nuvarande situationen i Sverige som kritik mot regeringen. Innehållsmässigt kan jag väl tycka att det låter bra med förkortad arbetstid och bibehållna bidragsnivåer, samtidigt som lönenivåerna minskar både mellan toppskiktet och arbetarna såväl som mellan könen. Men jag hade gärna hört något om hur det är tänkt att detta skall finansieras, eller så missade jag helt den biten i talet.

Kommentarsfunktionen är stängd.

[bloggen sponsras av Reecoy Entertainment.]

Bloginfo. Denna blogg förs av Günther Fliesenburgh. Innehållet speglar Fliesenburghs personliga åsikter och är inte nödvändigtvis sammanfallande med Reecoy Entertainments åsikter.

Interna länkar:

Senaste kommentarerna:

Kategorier:

Sök på bloggen:

Arkiv:

april 2024
M T O T F L S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meta:

Günther har även en sidoblogg med lite längre inlägg
Günther's Betraktelser

Favoritbloggar:

guntherannonser - Chokladtestarna

Bloggen har 904 inlägg och 1,400 kommentarer,
fördelade på kategorier.
Sidan laddades på 0.000 sekunder.