GĂŒnther Fliesenburgh ger sin syn – i kortversion – pĂ„ verkligheten.

Välkommen.

2005-07-07

Folkpartiet

av kl. 23:22. Arkiverad under Politikerveckan / Almedalen 2005

Idag blev det en del förÀndringar pÄ grund av terrordÄden i London. Folkpartiet valde att lÀgga inrikespolitiken pÄ hyllan och fokuserade helt och hÄllet pÄ problematiken kring terror och terrorism. Detta gjorde ocksÄ att talaren, Lars Leijonborg inte hade haft nÄgon lÀngre tid till att förbereda/lÀsa in sig pÄ det nya talet, vilket till största delen verkade komma frÄn hjÀrtat. Publikmassan var glesare Àn gÄrdagen jag skulle uppskatta den till 350-400 personer. VÀdret var nÄgot varmare och nÀst intill vindstilla, med andra ord onödigt fint och onödigt varmt. Talet varade i knappt 30 minuter.

PÄ grund av omstÀndigheterna kanske det inte ger sÄ mycket att Äterge talet sÄ detaljerat, jag vÀljer istÀllet att Äterge de viktigaste punkterna i talet. Lars Leijonborg började med att deklarera ett manifest för det öppna samhÀllet och för offren i London samt mot terrorismen. DÀrefter följde en tyst minut.

Leijonborg började sedan talet med att beskriva den blÄögdhet som fortfarande finns i Sverige trots att Àven vi varit utsatta för attentat, bland annat Baader-Meinhof. Genom att stÀrka de fattiga lÀnderna kan man förhoppningsvis begrÀnsa terrorismens spridning. DÀrefter spann Leijonborg vidare pÄ trÄden och sa att polisen mÄste fÄ ökade resurser och utökad makt till exempel genom att det skall bli möjligt att bugga och infiltrera eventuella terroristceller som huserar i Sverige.

Vi mĂ„ste vĂ€rna det öppna samhĂ€llet. Att terrorister fĂ„r igenom sina krav efter ett attentat Ă€r inte bra, sa han och hĂ€nvisade till attentaten i Madrid. DĂ€refter bytte Leijonborg spĂ„r och berĂ€ttade att han sĂ„g det nödvĂ€ndigt att förĂ€ndra arbetet mellan polis och militĂ€r. Vi lever i tjugohundratalet, vi har sett New York 2001, Madrid 2004 och nu London 2005, vi mĂ„ste lĂ€gga Ådalen 1931 till handlingarna och lĂ„ta polisen och militĂ€ren samarbeta. Som det Ă€r nu verkar det finnas beröringsĂ„ngest mellan militĂ€r och poliser fortsatte han.

Kriget mot terrorismen Àr inte hopplöst, vi kan vinna. DÀrefter kom en reflektion över hur mÄnga svenskar som finns i London och hur anhöriga kÀnner oro. Avslutningen av talet bestod av tre sammanfattande slagordsmeningar:

Kriget mot terrorismen kan vinnas!!
Kriget mot terrorismen mÄste vinnas!!
Kriget mot terrorismen skall vinnas!!

Direkt efter talet övergick Leijonborg till att stÀlla ett par korta frÄgor till Johan Pehrson, ordförande (fp) i riksdagens justitieutskott, om vad partiet gjort för att skÀrpa kriget mot terrorism, frÄgorna rörde möjligheten att genomföra de förslag som Leijonborg tagit upp i talet samt vad de gjort hittills bland annat.

Jag tycker att Leijonborg höll ett engagerat tal som flöt pÄ bra trots ett minimalt manus. Visst det var en och annan minnespaus för att samla tankarna och för att han skulle kunna koncentrera sig pÄ de viktigaste punkterna. En och annan felsÀgning blev det ocksÄ, men vem skulle inte haft det?? PÄ det hela taget tycker jag att han fick klart godkÀnt. NÄgon demonstration angÄende fastighetspolitiken syntes inte till, vad som var orsaken till detta vet jag ej. Det kan bero pÄ terrordÄdet eller sÄ Àr demonstranterna nöjda med Folkpartiets fastighetspolitik.

InnehÄllet i talet Àr vÀl inte sÄ mycket att sÀga om, det var just inga nyheter pÄ den fronten. Jag stödjer Folkpartiet i uppfattningen om samarbete mellan militÀr och polis, som jag skrivit om tidigare. DÀremot Àr jag lite tveksam till buggning och infiltrering, hÀr anser jag att det mÄste finnas sÀkra kontrollprogram som aktiveras nÀr dessa arbetsmetoder tas i bruk. Annars kan det lÀtt bli att fler blir avlyssnade Àn nödvÀndigt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

[bloggen sponsras av Reecoy Entertainment.]

Bloginfo. Denna blogg förs av Günther Fliesenburgh. Innehållet speglar Fliesenburghs personliga åsikter och är inte nödvändigtvis sammanfallande med Reecoy Entertainments åsikter.

Interna länkar:

Senaste kommentarerna:

Kategorier:

Sök på bloggen:

Arkiv:

mars 2024
M T O T F L S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meta:

Günther har även en sidoblogg med lite längre inlägg
Günther's Betraktelser

Favoritbloggar:

guntherannonser - Spinster och Spinnster

Bloggen har 904 inlägg och 1,400 kommentarer,
fördelade på kategorier.
Sidan laddades på 0.000 sekunder.